Home » Finance

Pronajímáte dlouhodobě byt? Nezapomeňte pravidelně revidovat pojistnou smlouvu

04.03.2024
V České republice jsou stovky tisíc bytů, které jejich majitelé dlouhodobě pronajímají. Pronájem vlastní nemovitosti je na jedné straně vítaným zdrojem financí, na straně druhé se k němu ale váže nemálo povinností a starostí. Majitelé by například neměli zapomínat ani na optimální nastavení pojistných smluv.
Ilustrační snímek | Zdroj: Shutterstock

Pronajímatel bytu hledá vhodné pojištění


Pojistit si vlastní nemovitost není nic neobvyklého. Pojištění majetku by ale mělo být samozřejmostí i v případě, kdy danou nemovitost majitelé nevyužívají k vlastnímu bydlení, ale rozhodnou se ji pronajmout.

Dlouhodobý pronájem má ale svá specifika a pojištění bytu, který pronajímáte, by se proto mělo těmto okolnostem umět přizpůsobit.

Základním typem pojištění, které by pronajímatel měl mít uzavřené za všech okolností, ať už v bytě bydlí sám, či jej pronajímá, je pojištění nemovitosti, které kryje případné škody na nemovitosti samotné.

Typicky se jedná o všechny "pevné" součásti bytu, jako jsou stěny, podlahy, dveře, ale i radiátory, trubky, elektrické instalace, stejně jako kuchyňská linka. Obvykle bývá sjednáno proti živelním a vodovodním škodám, krádežím, vandalismu či škodám způsobeným přepětím nebo zkratem.

Při pronájmu je pro majitele/pronajímatele výhodné doplnit pojištění nemovitosti také o doplňkové pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. To přijde vhod ve chvíli, kdy například praskne vodovodní trubka a vytopí sousedy nebo když se rozšíří požár do okolních bytů, případně je poškodí kouř.

Pokud je součástí pronájmu i vaše vlastní zařízení a vybavení, hodí se sjednat zároveň i pojištění domácnosti. Pozornost věnujte zejména elektrickým spotřebičům a dražšímu nábytku.

Pravidelná revize pojistné smlouvy pomáhá chránit váš majetek


Mít ve svém bytě spolehlivé nájemníky je snem většiny pronajímatelů. Nicméně i při bezproblémovém průběhu dlouhodobého pronájmu je dobré čas od času do pojistných smluv nahlédnout a nenechat se ukolébat tím, že vše zatím fungovalo k oboustranné spokojenosti pronajímatele i nájemce.

Samozřejmostí při dlouhodobém pronájmu bytu by tak měla být i pravidelná revize pojistné smlouvy. A to nejen proto, že v posledních letech jsme svědky dynamických cenových pohybů na trhu s nemovitostmi.

Smlouvy k pojištění majetku je nutné upravit a revidovat (či alespoň zkontrolovat) pokud možno v pravidelných intervalech - v dnešní turbulentní době klidně i každý rok. Vhodným řešením je mít sjednanou indexaci, kdy pojišťovna automaticky navyšuje pojistnou částku o inflaci.

V rámci pojistné smlouvy byste měli věnovat pozornost především adekvátním pojistným limitům a tomu, zda odpovídají jak současným tržním cenám, tak aktuální hodnotě vašeho majetku, která se mohla změnit třeba po provedených rekonstrukcích a opravách či s ohledem na nové či doplněné vybavení bytu.

Důležitým aspektem smluv je rovněž míra spoluúčasti při pojistné události, která by měla odpovídat vašim potřebám a možnostem, jakou částkou se můžete na škodě podílet.

Autor: Pl
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Zrušení darovací smlouvy aneb jak zrušit dar z důvodu nevděku

Darovací smlouvy jsou často uzavírány s dobrými úmysly a láskou k příjemci. Nicméně může se stát, že vztahy mezi dárcem a příjemcem se zhorší a dárce ...

Doporučujeme

Publikovat článek