Home » Finance

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

04.12.2023
Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Často se však zapomíná na adekvátní pojištění, které mnozí z nás podceňují. Nemovitost může čelit různým rizikům, od požárů až po přírodní katastrofy, a správné pojištění může v těchto neočekávaných situacích poskytnout ochranu a finanční kompenzaci. Zde jsou důvody, proč je důležité mít nemovitost dostatečně pojištěnou.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Ochrana před požárem a dalšími živly


Pojištění nemovitosti vám poskytuje ochranu před škodami způsobenými požáry, povodněmi, bouřemi a jinými živelními událostmi. Tyto situace mohou způsobit vážné škody na konstrukci domu, elektřině, nebo na osobním majetku, který je součástí nemovitosti. Pojištění v těchto situacích kryje náklady na opravy nebo obnovu.

Krytí proti krádežím a vandalismu


V případě krádeže nebo vandalismu vám pojištění může pomoci pokrýt náklady na opravy nebo náhradu odcizených či poškozených věcí. To poskytuje klidné spaní s vědomím, že váš majetek je chráněn.

Pojištění odpovědnosti


Pokud někdo na vaší nemovitosti utrpí zranění nebo škodu na vlastním majetku, pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti vám může pomoci pokrýt náklady na léčbu nebo opravu. Bez tohoto krytí byste mohli nést plnou odpovědnost například za to, že někdo na vašem pozemku uklouzne nebo za padající sníh ze střechy, který způsobí škodu na cizím majetku.

Náklady na dočasné bydlení


V případě vážného poškození domu může pojištění pokrýt náklady na dočasné bydlení. To vám umožní přizpůsobit se nečekaným událostem a udržet rodinu v bezpečí, zatímco probíhají opravy.

Hypotéční pojištění


Mnoho věřitelů vyžaduje, aby vlastníci domů měli hypotéční pojištění.

Pojištění nemovitosti je investicí do bezpečné a zajištěné budoucnosti. Při výběru pojišťovny a pojištění si dejte pozor na to, aby pojistka dostatečně pokrývala vaše potřeby a aktuální hodnotu vaší nemovitosti. Zaměřte se na to, aby nemovitost nebyla podpojištěná nebo naopak - přepojištěná. Vždy uvádějte skutečnou velikost nemovitosti a zajímejte se o konkrétnost rizik.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Zrušení darovací smlouvy aneb jak zrušit dar z důvodu nevděku

Darovací smlouvy jsou často uzavírány s dobrými úmysly a láskou k příjemci. Nicméně může se stát, že vztahy mezi dárcem a příjemcem se zhorší a dárce ...

Doporučujeme

Publikovat článek