Home » Bydlení

Překládané stropy ze dřeva: Kombinace krásy a funkčnosti

29.09.2023
Plánujete stavět nebo rekonstruovat chalupu, chatu či rodinný dům? Chcete, aby jednotlivé prvky interiéru byly funkční i estetické? Pak byste neměli zapomenout ani na vhodnou volbu stropů. Výběr materiálů i designu totiž může rázem celý interiér výrazně proměnit. Objevte kouzlo a výhody dřevěných překládaných stropů.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Princip dřevěných překládaných stropů


Dřevěný překládaný strop funguje na jednoduchém principu. Základ se skládá z nosné konstrukce stropu, nejčastěji ji tvoří dřevěné trámy nebo nosníky. Na ně se pak pokládají prkna nebo fošny, které se vzájemně překrývají. Při postupu je stěžejní dodržet několik zásad:

- Důležité je, aby jednotlivá prkna či fošny na sebe navazovaly s přesahem. Nesmí mezi nimi vznikat spáry.

- Prkna se kladou tak, že hrany jednoho prkna přečnívají přes okraj druhého o daný přesah - nejčastěji alespoň 10-15 cm. Tím se docílí toho, že strop je mnohem pevnější a nedochází k nežádoucímu průhybu. Zatížení stropu se roznáší do celé plochy, a nikoliv jen do míst styku prken.

- Pro zajištění maximální pevnosti stropu se doporučuje provést alespoň 3-4 vrstvy přeložení prken na každé straně trámu. Čím více přeložení, tím tužší a stabilnější strop získáte.

I přes správné provedení je u některých typů překládaných stropů (palubkové) nutné počítat s možným průhybem v řádu několika milimetrů. Tomu je třeba přizpůsobit návrh a provedení stropu.

Výhody dřevěných překládaných stropů


Překládané stropy jsou zavěšeny pod hlavním stropem, čímž vzniká mezera, kterou můžete využít pro uložení izolace, kabeláže nebo ventilace. Dřevěné stropy fungují také jako skvělý teplotní a zvukový izolant a jsou tak vhodné například do místností, ve kterých potřebujete zajistit dobrou akustiku. V neposlední řadě se tyto stropy pyšní zajímavým designem a flexibilitou - je možné je přizpůsobit jakékoliv místnosti.

Jaké dřevo pro překládaný strop zvolit?


Nejčastěji se používají tvrdé dřeviny, jako je dub, javor nebo ořech, pro jejich odolnost a dlouhou životnost. Měkké dřeviny, jako je borovice, smrk nebo jedle, jsou oblíbené pro svou lehkost a flexibilitu. Každý druh dřeva má svou vlastní texturu, barvu a vlastnosti, což umožňuje přizpůsobení na míru daného prostoru. Při výběru dřeva zvažte faktory, jako jsou vlhkost místnosti, akustika a vaše estetické preference.

Dřevo použité na překládané stropy je nutné ošetřit speciálními laky a impregnací, aby bylo odolnější vůči vlhkosti, hmyzu a plísním. Toto ošetření také pomáhá prodloužit životnost dřeva a zachovat jeho přirozenou krásu. Kromě toho můžete přidat i protipožární přípravky. Je důležité si uvědomit, že i když je dřevo ošetřeno, měli byste jej pravidelně kontrolovat a udržovat, aby si zachovalo své vlastnosti a vzhled.

Dřevěné překládané stropy nejsou jen designovým prvkem. Nabízejí i funkční výhody. Výrobci a dodavatelé dřevěného materiálu, mezi něž patří například i e-shop palubky-online.cz, navíc nabízejí již předpřipravené dřevěné palubky přímo pro strop, se kterými bude instalace mnohem snazší.

Autor: Pl
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek