Home » Stavba

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

01.03.2024
Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydlení.
Ilustrační snímek | Zdroj: Lesoservis

1. Vytvořte podrobný plán přestavby


Rekonstrukce je dlouhý proces protkaný mnoha dílčími kroky. Proto je dobré pustit se do prvotního plánu s dostatečným předstihem. Promyslete si, jak by váš dům měl po rekonstrukci vypadat a co by měl splňovat. Budete muset probourat zdi? Potřebujete vyměnit rozvody? Rozhodli jste se pro nový způsob vytápění? Chtěli byste vyměnit stará okna za nová? Sepište si veškeré plánované změny a poznamenejte si, které místnosti hodláte renovovat, a které ponecháte tak, jak jsou. Váš plán by měl obsahovat kroky, které zvládnete dokončit sami, a také ty, ke kterým najmete profesionála.

2. Zařiďte si stavební povolení


Co nejdříve se pusťte do průzkumu místních územních předpisů a zjistěte, jaká povolení si musíte před zahájením rekonstrukce zařídit. Zásahy do nosných konstrukcí a úprava fasády patří k nejnáročnějším částem rekonstrukce a bez stavebního povolení se neobejdou. Povolení potřebujete i v případě, že plánujete změnit způsob užívání určité části domu, třeba když chcete z garáže udělat obytnou místnost. Pokud máte v plánu takto rozsáhlou rekonstrukci, nechte si rovněž vypracovat projekt od architekta. Jeho studie vám navíc pomůže udělat si představu o přibližném rozpočtu.


Zdroj: Lesoservis

3. Stanovte rozpočet


Částka, kterou plánujete za rekonstrukci domu utratit, určuje rozsah celého projektu. Váš rozpočet by měl zahrnovat náklady na povolení, stavební materiál, práci stavitelů i konečné úpravy. Můžete si vyžádat odhady od více dodavatelů a vybrat si tak nejlepší a finančně nejvýhodnější nabídku.

4. Počítejte s finanční rezervou


Konečnou částku se jen málokdy podaří přesně odhadnout. V průběhu rekonstrukce mohou nastat různé technické problémy, kvůli kterým je potřeba investovat další peníze do materiálů či řemeslných prací. Proto je vhodné dopředu počítat s finanční rezervou 10 až 20 % z plánované částky, která v případě potřeby tyto výdaje pokryje. Rezerva vám pomůže překlenout možná úskalí a dovolí vám v rekonstrukci i nadále pokračovat.

5. Naplánujte oplocení


Zrekonstruovaná stavba si zaslouží kvalitní oplocení. Ať už jste obklopení přírodou, nebo bydlíte ve městě, dřevěný plot dodá prostoru šmrnc a zároveň vám zaručí potřebné bezpečí a soukromí. Chcete si zároveň ušetřit čas a práci? Vyberte si dodavatele, od něhož získáte ucelený stavebnicový systém plotu. Montáž zahrnuje postupné sestavení jednotlivých prvků a zvládne ji téměř každý. Oplocení vám samozřejmě může smontovat i profesionální tým zkušených pracovníků.


Zdroj: Lesoservis

6. Nechte si poradit


Ať už se chystáte dům rekonstruovat svépomocí, nebo chcete na pomoc povolat stavební firmu, je dobré své plány konzultovat se specialisty v daném oboru. Díky technické inspekci budete znát přesný stav nemovitosti a s předstihem zjistíte, co vše je třeba při rekonstrukci ohlídat.

Projektant se podívá na dům zkušenýma očima a odhalí tak spoustu příležitostí i nástrah, které běžný člověk může přehlédnout. Při úvodní schůzce se vás projektant zeptá na vaše přání a potřeby. Poté připraví návrh s výkresy a vše s vámi zkonzultuje.

Máte určitou představu o stylu svého nového bydlení, ale nejste si jistí, zda dokážete vše dotáhnout do zdárného konce? Zkušený designér vytvoří interiér, který bude odpovídat vašim představám a zároveň zapadne do finančního rozpočtu.


Zdroj: Lesoservis

7. Vyberte vhodné materiály


Materiál se řadí k nejdražším položkám rekonstrukce. Chcete-li ušetřit, vybírejte finančně dostupnější materiály. A zohledněte i oblast, ve které žijete. Pokud rekonstruujete dům či chalupu v přírodě, bude pro vás jasnou volbou dřevěná kulatina a půlkulatina. Správný dodavatel vám zaručí vysokou kvalitu dřeva, a v případě potřeba zhotoví kromě standardních rozměrů i nestandardní velikosti stavební kulatiny a půlkulatiny.


Zdroj: Lesoservis

8. Rozhodněte se, kde začnete


Pokud chcete ušetřit spoustu času a práce, zahrňte do svých plánů i postupný časový harmonogram jednotlivých úprav. Jestliže hodláte rekonstrukcí měnit původní půdorys stavby, začněte rovnou tímto krokem. Neplánujete žádné zásadní změny? Pak začněte místností, ve které trávíte nejvíce času. Nejmenší projekty nechte až na úplný závěr.

9. Nastavte časovou osu projektu


Důležitou součástí plánování je i nastavení časové osy projektu. Nejprve stanovte požadované datum zahájení rekonstrukce a současně termín dokončení závěrečných prací. Zkonzultujte se svými dodavateli, jak dlouho by jednotlivé práce mohly trvat. Měli byste probrat i to, které kroky procesu rekonstrukce je třeba dokončit jako první, kolik času zaberou a jaké z nich je možné dokončit souběžně.

Při vytváření časové osy počítejte s určitou dobou expedice materiálů a myslete na státní svátky a dovolené. Buďte smíření s určitými potížemi, které mohou proces rekonstrukce prodloužit, a zahrňte i nezbytný čas potřebný k úklidu po rekonstrukci.



Autor: Jakub Pavlíček
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

Vlhkostní poruchy zdiva aneb kdy požádat o odbornou sanaci?

Sanace vlhkého zdiva je proces, který je nutné provést, pokud se v budově vyskytuje nadměrná vlhkost, která může mít negativní dopad na zdraví obyvate ...

Doporučujeme

Publikovat článek