Home » Stavba

Vlastní bydlení za dostupné ceny? To jsou mobilní domy

13.11.2023
Není žádným překvapením, že rok od roku se pomalu, ale jistě snižuje dostupnost vlastního bydlení. Rostoucí ceny bytů i domů nutí průměrné české rodiny k alternativním řešením. Některé varianty přitom poskytují všechen důležitý komfort, a to za zlomek ceny klasického bydlení. Jaká možnost stojí za to?
Ilustrační snímek - MOBILNÍ DŮM MICHAEL, plocha 57m2 | Zdroj: topmobilehouse.cz

Celoroční mobilní domy


Nepředstavujte si žádnou maringotku, přestavěnou dodávku, buňku, chatku ani podobné konstrukce. Mobilní domy jsou totiž o několik tříd výše a podobají se spíše klasickým rodinným domům. Přichází však s řadou výhod i specifik. Jakých?

Jejich primárním znakem je menší velikost. Ta se pohybuje v rozmezí 48-64 metrů čtverečních, což je ideální plocha pro mladé páry i rodiny s jedním dítětem. Ačkoliv se dají snadno převézt sem a tam, i přesto je lze ukotvit do země, takže vám poskytnou 100% stabilitu.

Řada zajímavých výhod


Tyto domečky vás vyjdou přibližně na 1 300 000-1 800 000 Kč. Jedná se tedy o velmi dostupné řešení, na které nemusíte šetřit celý život. Stejně tak není nutné brát si hypotéku se splatností desítek a desítek let. Jen musíte disponovat vlastním pozemkem, což dá rozum.

Konstrukce daných vynálezů přitom bere v potaz všechny nejmodernější požadavky na nízký energetický standard, komfort i dlouhodobou životnost. Pokud budete chtít, můžete si na ně nechat namontovat solární panely, větrnou elektrárnu, systém zadržování srážkových vod a další vychytávky. Díky tomu ušetříte ročně klidně i desítky tisíc korun za energie.

Veškerý komfort, na který jste zvyklí


Tím se dostáváme k samotným materiálům i interiéru. Nosný základ i rám domu jsou vyrobené z odolného kovu (silnostěnný profil 50 mm o tloušťce 3 mm). Usazení probíhá s pomocí zátěžových dlaždic, betonových patek, případně zemních vrutů.

Můžete se začít těšit na dřevěnou samonosnou konstrukci v kombinaci s kovovými profily. Střechy, stěny i podlahy kombinují dřevěné desky a plechy společně s účinným zateplením. Díky tomu se nemusíte bát ani tuhé zimy.

Naprostou samozřejmostí jsou dvojitá plastová okna, vstupní i interiérové dveře, příprava pro přímotopy v každé místnosti, osvětlení, rozvody pro vodu i odpady či topné agregáty. Záleží však jen na vás, jakým způsobem si chcete ohřívat vodu, vytápět i svítit.

Podívejte se sami


Určitě vás bude zajímat, jak vlastně mobilní dům vypadá. Přesně proto si otevřete webové stránky oblíbených výrobců z Top Mobile House. Ihned si budete moci prohlédnout jednotlivé varianty, proces jejich výroby i rozvržení interiérů. Stejně tak se dozvíte finální cenu.

Přece jen se jedná o poměrně vysokou investici. Z toho důvodu bude nejlepší, když se zastavíte do showroomu v Hodoníně a necháte si poradit od zkušených odborníků z oboru.

Autor: Pl
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek