Home » Finance

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

23.11.2023
Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovace starších budov cílí na snížení výdajů za energie a motivuje vlastníky k účinným zásahům, zejména tedy v rámci zateplení budov. Zde je průvodce tímto programem a možnostmi, které nabízí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Kdo může program využívat?


Program je určen všem rodinným a rekreačním domům využívaných k trvalému obývání, které jsou vhodné k rekonstrukci. Pro úspěšné získání dotace je však nezbytné splnit několik klíčových podmínek.

Ekonomická aktivita vlastníka: Žadatel musí být ekonomicky aktivní osobou, což zahrnuje zaměstnance, zaměstnavatele, OSVČ, pracující důchodce, pracující studenty a učně, ale také rodiče na mateřské dovolené.

Vlastnictví: Žadatel ani zbytek obyvatel domácnosti nesmí vlastnit další nemovitosti nebo podíly v bytových družstvech umožňující obývání bytové jednotky.

Povinnost zůstat vlastníkem: Žadatel je povinen zůstat vlastníkem rekonstruovaného domu po celou dobu udržitelnosti, což je minimálně 10 let.

Podmínky zateplení: Základním opatřením pro získání dotace je důkladné zateplení budovy, a to v souladu s technickými parametry a požadavky vyhlášky č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov.

Velikost nemovitosti: Maximální rozloha objektu musí být do 350 m².

Vyloučení lidí s exekucí: Žadatelé nesmí mít exekuce.

Nedostupnost pro ty, kteří již využili program NZÚ: Ti, kteří využili dotační program NZÚ od roku 2013, nemohou požádat o tuto dotaci.

Nutnost zateplení objektu: Hlavním techickým parametrem pro rekonstrukci je optimální zateplení - celkové zateplení střechy, půdy, fasády a výměna oken.

Co program financuje?


Program Oprav dům po babičce finančně podporuje následující opatření.

Zateplení: Důraz je kladen na celkovou podporu izolačních vlastností domu zahrnující zateplení střechy, půdy, fasády, výměnu oken/dveří.

Další energeticky úsporná opatření: Kromě zateplení můžete získat dotace i na další energeticky úsporná opatření, jako je výměna zdroje tepla, instalace fotovoltaiky, systému pro zachycení dešťové vody, realizaci zelené střechy nebo dobíjecího místa pro elektromobily.

Základní podpora: Až 50% (v některých krajích až 60%) veškerých vynaložených přímých výdajů, bonusy se do základní podpory nezapočítávají a jsou hrazeny navíc.

Jak postupovat?


Ověřte si oprávnění: Zjistěte, zda splňujete podmínky pro čerpání programu.

Podání žádosti: Žádost o dotaci nemusíte podávat pouze před zahájením realizace. O dotaci můžete zažádat před provedením, v průběhu i po skončení prací.

Realizace: Lhůta pro dokončení prací je 2 roky od schválení dotace. Práce může zajišťovat dodavatelská firma, ale můžete rekonstruovat i svépomocí. Vždy však musíte disponovat potřebnými odbornými posudky a dokumenty, jejichž splňující podmínky jsou k získání dotace nezbytné. Pamatujte na povinnost zůstat vlastníkem rekonstruovaného domu po dobu udržitelnosti.

Možnost získat finanční podporu na komplexní renovace s důrazem na energetickou účinnost je nejen ekonomicky výhodná možnost, ale také přispívá k udržitelnosti a kvalitě bydlení. Příjem žádostí běží již od 26. září 2023. Nezapomeňte sledovat aktuální podmínky a případné změny.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Zrušení darovací smlouvy aneb jak zrušit dar z důvodu nevděku

Darovací smlouvy jsou často uzavírány s dobrými úmysly a láskou k příjemci. Nicméně může se stát, že vztahy mezi dárcem a příjemcem se zhorší a dárce ...

Doporučujeme

Publikovat článek