Home » Finance

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

29.11.2023
Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního prostředí. Níže najdete praktické tipy, jak snížit spotřebu vody ve vaší domácnosti, a to od klasických základních kroků po drobnosti, které by vás možná ani nenapadly.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Kontrola úniků


Základní věc - pravidelně kontrolujte vodoinstalaci, sledujte vodoměr a dejte pozor na případné úniky. I malé netěsnosti mohou přivodit ztrátu velkého množství vody. V případě nálezu veškeré úniky co nejdříve opravte. Zaměřte se také na možnost protékající toalety.

Zodpovědné používání myčky a pračky


Myčku i pračku vždy zapínejte ve chvíli, kdy jsou zcela plné. Běh poloprázdného spotřebiče zbytečně zvyšuje spotřebu vody. Využít můžete úsporné programy, kterými disponuje většina modelů praček a myček.

Koupel a sprcha


Zkraťte čas strávený ve sprše. Nezapomínejte vodu vypnout vždy, když ji nepotřebujete. Vyhněte se průtoku vody ve chvíli, kdy si například nanášíte sprchový gel. Vanu napouštějte racionálně. Přestože plná vana muže být jedním z nejlepších relaxů na konci dne, mějte na paměti množství vody, které při jednom koupání spotřebujete. Vybavte své rozvody vody cirkulací či zařízením, díky kterému předejdete plýtváním odtékající studené vody při čekání na teplou.

Mytí ve dřezu


Pokud ve dřezu potřebujete pouze opláchnout zeleninu nebo sklenici od vody, pod baterii vždy umístěte mísu, která tekoucí vodu zachytí. Vodu poté můžete zužitkovat například při zalévání květin.

Další tipy


- Voda ve džbánu, kterou nevypijete, může být využita pro zalévání rostlin.
- Při vaření čaje ohřívejte jen takový objem, který skutečně spotřebujete.
- Vyhněte se soustavně zapnuté vodě při čištění zubů.
- Pořiďte si toaletu, která zahrnuje dva typy splachování.
- Připálené nádobí nechte na delší domu odmočené a až poté se vrhněte na jeho mytí.
- Pokud máte zahradu, zadržte dešťovou vodu, kterou můžete používat k zalévání pokojových rostlin.

Vždy mějte na paměti, že voda je cenný zdroj. Zajímavým trendem jsou i moderní technologie, jako jsou chytré systémy monitorující spotřebu vody v reálném čase. Udržitelný přístup k vodě nejen šetří peníze, ale také pomáhá chránit tento kritický zdroj pro budoucí generace.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Zrušení darovací smlouvy aneb jak zrušit dar z důvodu nevděku

Darovací smlouvy jsou často uzavírány s dobrými úmysly a láskou k příjemci. Nicméně může se stát, že vztahy mezi dárcem a příjemcem se zhorší a dárce ...

Doporučujeme

Publikovat článek