Home » Finance

Topná sezóna je tu! Jak šetřit teplem a zabránit tepelným únikům

20.10.2023
S příchodem podzimu tu máme i zahájení topné sezóny, což znamená, že je čas zamyslet se nad tím, jak udržet teplo v bytě či v domě a zároveň šetřit energii. Zabránění tepelným únikům je důležité nejen pro vaši pohodu, ale také pro vaši peněženku. Zde je několik základních rad, jak dosáhnout optimální teploty v domácnosti a snížit náklady na vytápění.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Okna a dveře


Začněte tím, že zkontrolujete těsnění oken a dveří. Pokud cítíte studený vzduch unikat dovnitř, je čas provést úpravy. Opravte praskliny v oknech, zatěsněte dveře, případně z dlouhodobého hlediska zvažte investici do nových oken a dveří. Přestože i během zimy je důležité pravidelně větrat, aby se zajistil přísun čerstvého vzduchu, vytvořte větší průvan na kratší dobu. Při pohybu vchodovými či balkonovými dveřmi dbejte na to, abyste nevětrali zbytečně dlouho.

Zkontrolujte topný systém


Ať už je váš zdroj vytápění jakýkoliv, ujistěte se, že je v dobrém stavu. Pravidelná údržba a servis topení může zvýšit jeho účinnost a snížit náklady na energii.

Použijte záclony, závěsy nebo žaluzie


Prosklenou částí oken i dveří prostupuje do domácnosti chlad. Záclony, neprodyšné závěsy a okenní žaluzie mohou pomoci udržet teplo uvnitř a zároveň zamezit úniku tepla skrz okna. V noci záclony i žaluzie zatahujte a vytvořte z nich izolační vrstvu.

Nastavte termostat na správnou teplotu


Nastavte zařízení na úspornou teplotu, ideálně kolem 20°C. Každý stupeň navíc může zvýšit náklady na vytápění o značnou částku.

Odstraňte tepelné mosty


Zkontrolujte, zda nemáte tzv. tepelné mosty, což jsou oblasti, kde je například teplota stěny velmi nízká a místnost tak rychle prochladne. Opatřete tato místa izolací nebo těsněním. V interiéru můžete na problémová místa použít i termoizolační barvu, která také napomůže řešení problému s tepelnými mosty.

Oblečení a přikrývky


Obětujte na termostatu pár stupňů a teple se oblečte. Během zimních měsíců se obalte teplým oblečením, hřejivou domácí obuví a používejte teplé přikrývky. Tím snížíte potřebu nadměrného vytápění a na vyúčtování se tento krok jistě odrazí.

S těmito jednoduchými kroky můžete dosáhnout optimální teploty v domácnosti, zvýšit komfort a současně snížit náklady na vytápění. V zimních měsících může každá úspora energie přinést značný rozdíl na účtech za energie.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek