Home » Finance

Které zahradní stavby vám pokryje pojištění nemovitosti?

12.10.2023
Vlastníte-li rodinný dům se zahradou, možná jste si někdy kladli otázku, co všechno je zahrnuto ve vaší smlouvě o pojištění nemovitosti. Odpovíme vám, co lze obvykle do pojištění nemovitosti zahrnout.
Ilustrační snímek | Zdroj: korisbo / Shutterstock.com

Stavby "srostlé" s domem bývají součástí smlouvy automaticky


Na úvod si ujasněme, co (ne)máme na mysli zahradními stavbami. Součástí pojištění nemovitosti například velice pravděpodobně automaticky bude garáž, která sice stojí na kraji domu a částečně vypadá jako samostatná stavba, reálně je ale s domem pevně spojena, či dokonce přímo propojena. V takovém případě obvykle garáž zahrnete do podlahové plochy domu a pojišťovna ji automaticky pojistí, nejde tedy o zahradní stavbu. Typickým znakem může být, že garáž má stejnou fasádu, sdílí s domem střechu nebo jak již bylo řečeno, je s domem přímo propojená interiérovými dveřmi.

Něco jiného ale může nastat ve chvíli, kdy garáž stojí samostatně a je od domu zcela oddělená. Podobných příkladů najdeme více. Jsou takové stavby pojištěny, nebo nikoliv?

Stavba musí mít základy - nelze ji tedy snadno přemístit


Jak již název pojistného produktu napovídá, pojistit lze pouze nemovité věci. Tedy věci, které jsou pevně spojeny s pozemkem a nemůžete je jednoduše přemístit. To je také obecná odpověď na to, co může a nemůže být součástí vaší smlouvy o pojištění nemovitosti.

Plechová garáž bez základů součástí smlouvy nebude


Máte-li tedy na zahradě například improvizovaný přístřešek nebo montovanou plechovou garáž, v pojištění nemovitosti zahrnuta nebude ani jako zahradní stavba. Přijde-li tedy vichřice, která takovou garáž poškodí, pojišťovna vám škodu z titulu pojištění nemovitosti neuhradí.

Naopak zděná garáž, která stojí na zahradě samostatně, avšak má vybudované základy a pro její stavbu bylo potřeba stavební povolení, do smlouvy zahrnuta být může. Nemusí být ale zahrnuta automaticky, jak si povíme níže.

Pojistit lze i bazén, ale ne ten nadzemní


Podobná situace panuje v případě prakticky všech dalších zahradních staveb. Pojistit si tak v rámci pojištění nemovitosti můžete i bazén, avšak pouze ten, který je zapuštěný a na svém místě tedy zůstává trvale. Naopak nadzemní bazén, který lze velice snadno opět demontovat a přemístit, součástí vaší smlouvy pravděpodobně nebude.

A co pergoly a altány?


Trochu náročnější na posouzení je situace v případě zahradních altánů a pergol. Ty totiž často musejí mít určité základy, aby odolaly silnějším poryvům větru. O tom, zda tyto stavby pojišťovna do smlouvy zahrne, či nikoliv, se budete muset dotázat přímo osoby, se kterou smlouvu sjednáváte.

Nespoléhejte na to, že vám pojišťovna zahradní stavby sama pojistí


Když sjednáváte pojištění rodinného domu, rozhodně byste neměli spoléhat na to, že ve smlouvě jsou automaticky zahrnuty také zahradní stavby. Pokud se vás pojišťovna na tyto stavby sama nezeptá, budete se muset sami ozvat a o jejich zahrnutí do smlouvy požádat. Stejně tak v situacích, kdy garáž, bazén či altán vybudujete až následně, měli byste pojišťovnu aktivně oslovit a tyto nové stavby do smlouvy dodatečně zahrnout. Jinak vám pojišťovna případnou škodu na těchto stavbách nemusí proplatit.

Autor: ML
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek