Home » Finance

Jak správně pojistit dům nebo byt?

16.12.2022
S vlastní nemovitostí jsou spojené nejen radosti, ale také mnohé starosti, které vám však v případě komplikací zmírní pojištění. Při pojištění majetku je velice důležité správně určit pojistnou částku, aby nebyla nemovitost podpojištěná. V případě, že by nastala nějaká pojistná událost, pojišťovna by vám uhradila jen část škody, nikoliv celou, protože se odráží od pojistné částky.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Přestože už nějakou pojistnou smlouvu máte, je vhodné ji aktualizovat, a to pravidelně, aby se především upravila aktuální hodnota majetku.

Co je pojistná hodnota a pojistná částka?


Prvně se seznamte se základními pojmy, přičemž u pojištění majetku narazíte hned na dva, které je nezbytné rozlišovat.

Pojistná hodnota představuje skutečnou hodnotu majetku. Vyčísluje se podle toho, za jakou částku byste byli schopni nakoupit aktuálně materiál a postavit nemovitost.

Pojistná částka je v podstatě pojistný limit, na který pojištění uzavíráte. V pojistné smlouvě je tedy stanovena maximální částka, kterou vám pojišťovna vyplatí v případě pojistné události.

Vzhledem k tomu, že pojistná částka se podepisuje i na výši pojistného, spousta majitelů nemovitostí neaktualizuje své smlouvy, aby nemuseli platit více, ovšem to je velká chyba.

Pojištění domácnosti, nebo nemovitosti?


Pojišťovny mají ve svém portfoliu hned několik různých produktů, takže můžete vedle pojištění nemovitosti narazit i na pojištění domácnosti. První druh pojištění chrání stavbu jako takovou (stěny, střechu a okna), zatímco ten druhý zahrnuje vybavení včetně nábytku, oblečení a spotřebičů. Ideální je uzavřít si obě varianty, abyste dosáhli plného chránění.

Ještě se nabízí i pojištění odpovědnosti, z něhož se hradí veškeré škody, jež vzniknou u sousedů. Příkladem je například vytopení bytu pod vámi kvůli prasklému vodovodnímu potrubí v koupelně a podobně.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek