Home » Finance

Jak ušetřit za energie v běžné domácnosti? Jakou spotřebu mají nejpoužívanější spotřebiče?

15.12.2022
Ceny za energie jsou nyní skloňované téma, protože spoustu lidí trápí rostoucí ceny. Opravdu je ale tak nutné se stresovat? Státní příspěvek přece leccos ulehčí. A v mnohých případech přísun elektřiny lze korigovat. Podívejte se, jakou spotřebu energií mají spotřebiče a jak lehce ušetříte.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID

Spotřebiče v domácnosti - největší spotřeba


Možností, jak ušetřit, máte několik. Jedním měřítkem spotřeby je samostatná energetická náročnost spotřebiče. Jestli máte starší ledničku, pračku, myčku, lze předpokládat, že si bude brát více energie než novější typy. Stojí tak za úvahu, zda raději neinvestovat do nového, v ročním vyúčtování může jít o ušetření i o několik tisíc korun. Udělejte si proto průzkum u domácích pomocníků, u každého byste měli najít údaje o příkonu. Dalším kritériem je doba provozu. Logicky kávovar, který využijete třeba jen ráno, si sice vezme více energie během provozu, ale zase nepracuje 24 hodin denně jako například lednice. Proto je dobré zaměřit se na provoz právě tohoto spotřebiče. Mezi další často používané spotřebiče patří pračka, televize, počítač. Nezapomeňte na světla. Myčku zapnete na dobu asi jedné hodiny denně.

Jak koupit úsporný spotřebič?


Zcela nejjednodušší je orientovat se podle energetického štítku. Ty informují o energetické náročnosti spotřebičů a dělí je tak do energetických tříd. V dnešní době se za nejúspornější spotřebiče považují ty, které patří do skupiny A, nejvíce náročné na spotřebu jsou v G sekci. Podívejme se na ledničku, která je právě oním energeticky nejnáročnějším spotřebičem. Pro vaši představu - lednice z energetické třídy C má roční spotřebu v průměru 147 kWh. Náklady činí 1 176 Kč. Lednička, která spadá do kategorie F, má spotřebu 315 kWh, což činí už 2 520 Kč. V případě lednice můžete ovlivnit spotřebu i dalšími faktory.

Jak ovlivnit spotřebu?


Pro ideální spotřebu by měla být lednička zaplněna tak akorát. Mějte zde přehledně rozdělené potraviny, abyste v ní nemuseli dlouho hledat a tím pádem ji mít déle otevřenou. Také lednici pravidelně zbavujte námrazy, ta zvyšuje spotřebu. Pokud chcete ušetřit více, využít můžete i současných zimních teplot. Mnozí lidé dokonce vypínají ledničky a potraviny dávají na balkon, do sklepů, za okna.

Dalším žroutem energie je pračka. Ta sama o sobě má nízkou spotřebu, zaplatíte si ovšem za pohodlí, pokud využíváte i sušičku. Pračka v energetické třídě A má roční spotřebu zhruba 574 Kč, v sekci D 911 Kč. Když se podíváme ovšem na sušičku, nejšetrnější verze vás ročně vyjde na 1 416 Kč, nejnáročnější na 2 152 Kč. Opravdu není lepší nechat prádlo volně usušit? Co se týká myčky, tak při průměrném používání 5× týdně má nejšetrnější verze spotřebu asi 1 385 Kč, náročnější 1 966 Kč. Zde můžete ušetřit tak, že ji vždy naplníte a volte úsporné programy, vyhýbejte se nejvyšším teplotám, pokud to není nezbytně nutné.

Máme tu ještě počítače a televize. Televizi mají lidé často jako zvukovou kulisu, nestačilo by však rádio? Co se týká počítače, mnozí mají zlozvyk, na něm pracovat, pak jej nechat běžet volně dvě hodiny, vrátit se k němu a zase jej nechat volně běžet hodinku, dvě i tři. Vypnout jej není tak složité, šetříte i jeho životnost. Co se týká spotřeby, tak OLED televize s příkonem 88 W s průměrným provozem 2 hodin denně má spotřebu 512 Kč, pokud běží 12 hodin denně, zaplatíte až 3 080 Kč. Nezapomeňte, že je i rozdíl v tom, pokud spotřebiče zcela vypnete, nebo je necháte ve stand-by režimu, které si stále odebírají nějakou energii.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek