Home » Bydlení

Jak odstranit plíseň a zápach z pračky?

04.03.2024
Plíseň v pračce je častým problémem, se kterým se mnoho domácností potýká, aniž by o tom věděly. Tato nepříjemná houbová infekce může mít různé příčiny, včetně vlhkého prostředí, zbytků pracích prostředků nebo zaneřáděných filtrů. Nejenže může plíseň způsobit nepříjemné zápachy a fleky na prádle, ale může také poškodit samotnou pračku a zhoršit její výkon. Pokud se tedy domníváte, že i vaše pračka trpí plísní, je důležité tuto situaci řešit co nejdříve. Zde je několik tipů, jak se plísně v pračce zbavit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Pravidelné čištění


Pravidelné čištění pračky je klíčové pro prevenci plísně. Po každém praní je vhodné otřít vnitřní stěny pračky suchou utěrkou a nechat dvířka pračky otevřená, aby se vnitřek dobře vysušil.

Odstranění plísní


Pokud již v pračce plíseň máte, je nutné ji odstranit. K tomu můžete použít silný čistící prostředek, jako je například směs octa a vody. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a touto směsí očistěte vnitřek pračky, včetně gumových těsnění a těžko dostupných míst.

Odstranění zápachu


Pro odstranění zápachu můžete také využít speciální čistící prostředky určené právě pro pračky. Ty obsahují enzymy, které rozkládají zbytky detergentů a odstraňují zápach způsobený plísní.

Pravidelná údržba


Důležitá je také pravidelná údržba pračky, a to nejen v podobě čištění filtrů a hadic, ale také čištění těsnění, bubnu, nádrže na prášek a pracího programu.


Zdroj: freepik.com

Čištění filtrů a hadic


Nezapomínejte také na čištění filtrů a hadic pračky. Zkontrolujte filtry na částicové nečistoty a čisticí prostředky a pravidelně je čistěte. Stejně tak pravidelně vyčistěte a propláchněte hadice, aby nedocházelo k usazování plísní a bakterií.

Pravidelné praní na vyšší teploty


Proti plísni v pračce můžete bojovat také pravidelným praním na vyšší teploty, například pomocí programů na 60°C až 90°C. Tím se účinně zničí bakterie a plísně.

Mějte na paměti, že prevence je vždy nejlepší lék. Pravidelná údržba a čištění pračky může předejít vzniku plísně a udržet vaši pračku v dobrém stavu. Pokud se však plíseň již objevila, je důležité ji co nejdříve odstranit, aby nedošlo k dalšímu šíření a zhoršení problému.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Doporučujeme

Publikovat článek