Home » Hobby a zahrada

Jak se zbavit mšic? Zlikvidujte škůdce okamžitě a nepodceňte prevenci

21.06.2023
Mšice jsou často velmi nenápadní škůdci, kteří mohou vážně poškodit rostliny a plodiny v zahradě. Pokud invazi mšic nezastavíme včas, mohou se rychle rozmnožovat a vytvářet velké kolonie, které vážně oslabují rostliny a mohou vést dokonce i k jejich úhynu. Naštěstí existuje několik účinných způsobů, díky kterým lze proti těmto drobným parazitům bojovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Kontrola a prevence


Pravidelná kontrola rostlin a květin je pro včasné odhalení zásadní. Mšice se nejčastěji nacházejí na spodních stranách listů, proto se zaměřte především na tato místa. Pokud mšice objevíte, berte v potaz jejich rychlost množení a zásah neodkládejte.

Ruční odstraňování


Pokud na rostlině objevíte jen pár malých škůdců, můžete je ručně odstranit pomocí utěrky nebo hadříku. Mšice z listů pečlivě odstraňte a dbejte na to, aby jste rostlinku očistili nejen od dospělých jedinců, ale také od vajíček. Tento postup je vhodný pouze pro menší kolonie.

Přírodní prostředky


Existuje řada přírodních a ekologických metod, díky kterým se mšic zbavíme. Jedná se například o vlastní insekticidní roztok z mýdla na nádobí s vodou, které na postižené rostliny aplikujeme. Další možností je použití přírodních odvarů z bylin - z heřmánku, levandule nebo z česneku.

Nasadit nepřítele


Další možností je využití přirozených nepřátel mšic, kterými jsou larvy berušek, slunéčka nebo vosy. Tato metoda biologické kontroly je ekologická a neškodí ostatním organismům v zahradě.

Chemické prostředky


Pokud jsou mšice velmi invazivní a rozšířené, můžete použít chemické insekticidy. Tyto chemické prostředky by však měly být používány jako poslední možnost v případech, kdy jsou ostatní šetrnější metody neúčinné.

Boj s mšicemi může vyžadovat trpělivost a pravidelné sledování. Na nález škůdce je důležité reagovat ideálně okamžitě, abyste minimalizovali škody na rostlinách. Pravidelná údržba a zdravé prostředí v zahradě také přispívají k prevenci.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek