Home » Bydlení

Jak vyčistit myčku na nádobí? Účinné tipy bez použití chemikálií

23.02.2024
Čištění myčky nádobí bez použití chemikálií je skvělým způsobem, jak udržet tento důležitý spotřebič v optimálním stavu a zaručit, že vaše nádobí bude vždy hygienicky čisté. Existuje několik jednoduchých a ekologických způsobů, jak toho docílit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Ocet a jedlá soda


Ocet a jedlá soda jsou skvělými přírodními čisticími prostředky, které mohou odstranit nečistoty a usazeniny z myčky nádobí velmi efektivně. Naplňte misku vodou a přidejte do ní šálek octa. Poté spusťte myčku na prázdný cyklus s horkou vodou. Po skončení cyklu posypte jedlou sodu na dno myčky a opět spusťte krátký cyklus. Ocet a jedlá soda pomohou odstranit mastnotu a zbytky potravin a zbaví myčku nežádoucích pachů okamžitě.

Citronová šťáva


Citronová šťáva má přírodní antibakteriální vlastnosti a svěží vůni, která pomůže vyčistit a osvěžit myčku nádobí. Namočte houbičku nebo hadřík do čerstvé citronové šťávy a otřete vnitřek myčky, včetně těžko dostupných míst a těsnění. Poté spusťte myčku na krátký cyklus s horkou vodou. Citronová šťáva pomůže odstranit nečistoty a usazeniny a dodá myčce osvěžující vůni.


Zdroj: freepik.com

Mechanické čištění


Občasné mechanické čištění je pro udržení myčky nádobí v optimálním stavu nevyhnutelné. Vyjměte koš na příbory a odstraňte případné zbytky potravin a nečistoty. Poté otřete těsnění a těžko dostupná místa uvnitř myčky houbičkou namočenou do teplé vody s octem nebo citronovou šťávou. Pravidelné mechanické čištění pomůže zabránit vzniku plísní a nečistot a prodlouží životnost myčky nádobí.

Péče o filtry


Filtrování myčky nádobí je důležitým prvkem, který pomáhá zachytit zbytky potravin a nečistot a zabránit jejich vstupu do myčky. Pravidelně vyjměte filtr a opláchněte ho pod tekoucí vodou, abyste odstranili případné zbytky potravin a mastnoty. Poté namočte filtr do teplé vody s octem nebo citronovou šťávou a nechte ho působit asi 15 minut. Filtr opět opláchněte pod tekoucí vodou a vraťte ho zpět do myčky.


Zdroj: freepik.com

Čištění myčky nádobí bez použití chemikálií je jednoduché a ekologické. Použitím přírodních prostředků, jako jsou ocet, jedlá soda, citronová šťáva a pára, a pravidelným mechanickým čištěním a péčí o filtry, můžete udržet svou myčku nádobí v optimálním stavu a zaručit, že vaše nádobí bude vždy čisté a hygienické.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Doporučujeme

Publikovat článek