Home » Bydlení

Jak šetrně vyčistit odpady bez instalatéra

02.02.2024
Odpady v domácnosti mohou časem způsobit problémy, pokud je však čištění pravidelné, nemusíme se dostávat do situací, které vyžadují pomoc instalatéra. Existuje několik šetrných způsobů, jak si poradit s běžnými usazeninami. Níže najdete praktické tipy, jak šetrně vyčistit odpady bez přítomnosti instalatéra.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Přírodní roztoky


Dejte pozor na některé typy agresivnějších přípravků dostupných v obchodech, které vaše odpady nemusí zvládnout bez poškození. Vsaďte na klasiku, kterou je ocet a jedlá soda. Směs octa a jedlé sody může pomoci rozpustit i odolnější usazeniny ve vašich odpadech. Nasypeme sodu do odpadu a zalijeme octem. Po viditelné reakci (ideálně necháme působit přes noc) propláchneme horkou vodou.

Mechanické čištění


Náčiní a spirály na čištění odpadů jsou k dispozici například v obchodech se stavebninami. Spirálu jemně zasuneme do odpadu a pomocí rotačních pohybů odpad zbavujeme nečistot. Sáhnout můžete také po starém dobrém gumovém zvonu, který svým přetlakem při pumpování odpad pročistí.

Živé bakterie


Nasaďte do odpadu biopreparát s živými bakteriemi. Princip této metody tkví v tom, že se speciální bakterie živí tukem, avšak potrubí nijak neponičí ani neohrozí.

Prevence


Nikdy nezapomínejte na prevenci. Používání sítek do odpadu zabrání zanášení velkými kusy, především zbytky jídla a vlasy.

Profesionální čištění


Pokud se problém nevyřeší a jeví se jako vážný, neodkládejte profesionální pomoc. Moderní metody jako kamera do potrubí umožňují diagnostiku problému před zahájením práce.


Zdroj: freepik.com

Pamatujte, že prevence je klíčovým prvkem při péči o odpadové potrubí. Pravidelným čištěním a preventivními opatřeními můžete minimalizovat problémy a udržet odpady ve vaší domácnosti ve správném stavu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Doporučujeme

Publikovat článek