Home » Bydlení

Jak správně udržovat dřevěná kuchyňská prkénka a vařečky?

24.01.2024
Dřevěná kuchyňská prkénka a vařečky jsou nejen praktickými kuchyňskými nástroji, ale i estetickým prvkem, který může obohatit vaši kulinářskou zkušenost. Aby však tyto dřevěné nástroje zůstaly odolné, hygienické a atraktivní, je nezbytné o ně řádně pečovat. Zde jsou praktické tipy, jak udržovat dřevěná kuchyňská prkénka a vařečky v optimálním stavu.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Pravidelné a správné čištění


Pravidelné čištění je klíčové pro udržení hygienických podmínek. Po každém použití opláchněte dřevěné prkénko nebo vařečku teplejší vodou. Použijte jemnou houbičku v kombinaci se šetrným přípravkem. Dřevěné povrchy jsou náchylné k absorpci pachů a bakterií, takže důkladné opláchnutí a čištění jsou nezbytnými kroky.

Nepoužívejte myčku nádobí


Nikdy nedávejte dřevěné kuchyňské nástroje do myčky nádobí. Prolongovaný kontakt s vodou a vysoké teploty myčky mohou způsobit praskání, deformaci a celkové poškození dřeva.

Ošetření olejem


Pravidelná údržba olejem je důležitým krokem k prodloužení životnosti dřevěných nástrojů. Speciální oleje určené pro dřevo mohou být použity i k ošetření povrchu dřevěného nádobí. Aplikujte přípravek podle pokynů na obalu, nechte ho vsáknout a přebytečný olej setřete.


Zdroj: freepik.com

Důkladné vyčištění


Jestliže je vaše dřevěné prkénko již nehezké na pohled, postačí trocha jedlé sody a citronu. Z této kombinace smíchejte kašičku, nádobí potřete, nechte působit a poté důkladně opláchněte. Dřevěné nádobí vždy sušte na vzduchu.

Nezapomínejte na to, že dřevěné prkénka a vařečky by měly být skladovány na vodorovné ploše. Vertikální skladování může způsobit zakřivení. Při dodržování těchto pravidel si můžete být jisti, že vám vaše dřevěné nádobí bude dělat radost řadu let.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Doporučujeme

Publikovat článek