Home » Bydlení

Tipy na sváteční výzdobu aneb jak vytvořit magické Vánoce

20.11.2023
Vánoční výzdoba může hrát klíčovou roli v tom, jak vnímáme a prožíváme tento svátek, jelikož naší domácnosti může dodat kouzelnou a nenahraditelnou atmosféru. Přináší do domovů radost, teplo a magii, kterou si spojujeme pouze Vánoci. Nejde jen o povrchní zdobení, ale o vytvoření nálady, která nám umožňuje zapomenout na starosti a stresy a pomáhá soustředit se na to, co je na Vánocích opravdu důležité - rodinu, přátelství a lásku. Zde jsou některé prvky vánoční výzdoby, kterými se při plánování můžete inspirovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Vánoční stromek


Ano, tento tip pravděpodobně nebude žádným překvapením. Stromek je klenotem vánoční výzdoby. Měl by být středobodem vánočního dekoru a zdobit ho mohou různé ozdoby, světýlka a špička. Kromě velkého stromku však můžete do výzdoby zahrnout i motiv vánočního stromečku v jiném provedení a velikosti. Dřevěný, svítící, vytvarovaný z nasbíraných větviček a osvětlený světýlky, vše záleží jen na vaší fantazii a vánoční stromeček rozhodně nemusí být jen jeden.

Světýlka


Pokud něco dokáže obratem vykouzlit ve vaší domácnosti ducha Vánoc, jsou to právě světýlka, která domu dodají magickou a útulnou atmosféru. Můžete je umístit nejen na stromeček, ale i na okna či do nejrůznějších váz a lucerniček.

Girlandy


Girlanda na dveřích, u krbu, na zábradlí nebo jen tak naaranžovaná na nábytku. Můžete ji osvítit světelným řetězem nebo aplikovat ozdobičky.


Zdroj: freepik.com

Adventní kalendář


Přestože třeba právě ve vaší domácnosti žádné děti nemáte, buďte alespoň trochu jako ony. Vyrobte si adventní kalendář a počítejte dny do Vánoc. Každý den se odměňte malým dárečkem nebo sladkostí dle chuti.

Prvky s vánočními motivy


Betlém, svítící domečky, sob, vánoční hvězda, polštáře ve tvaru perníčků nebo vánoční skřítci - to vše vaši domácnost promění v pohádkové místo. Vánoční ubrusy, polštářky, sedáky na židle a další textilie s vánočními motivy vás od každodenních starostí rozhodně odprostí. Pokud jste minimalisté, nebojte se odvázat, o Vánocích pravidlo "méně je více" rozhodně neplatí!


Zdroj: freepik.com

Vůně a vánoční hudba


Vánoční vůně jako skořice, vanilka a borovice přidávají do domu příjemný vonný prvek. Svíčky, vonné tyčinky nebo aroma difuzéry jsou skvělým způsobem, jak tyto vůně rozptýlit. Neodmyslitelnou součástí Vánoc je také hudba. Vytvořte si vánoční playlist, který bude hrát během svátků.

Vánoční výzdoba není jen o zdobení, ale o vytváření atmosféry. Pomáhá nám připomenout si důležitost rodiny, tradic a laskavosti. Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo moderní výzdobu, důležité je, že vytváříte prostor, kde se můžete cítit šťastně a spojení s duchem Vánoc.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek