Home » Bydlení

Umělý nebo živý vánoční stromek?

24.11.2023
Výběr vánočního stromku je jedním z klíčových rozhodnutí, které musíte udělat při přípravě na svátky. Rozhodnutí mezi umělým a živým stromkem může být náročné. Pokud jste zarytí ekologové, pravděpodobně pro vás ani jedna z variant nebude bezbolestná. Jestliže se bez stromku i přesto neobejdete, přinášíme vám výhody a nevýhody obou možností, abyste mohli udělat informované a správné rozhodnutí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Umělý vánoční stromek


Nebudu podporovat kácení živých stromků kvůli pár dnům, investuji do umělého stromku, budu ho mít několik let a ulevím tak přírodě, říkáte si. Omyl - vánoční stromek vyrobený z PVC je nerecyklovatelný a často obsahuje těžké kovy. Pokud vás tedy zajímá ekologická stránka, tato varianta rozhodně lepší není. Značné výhody umělý stromek však má.

Trvanlivost: Umělý stromek vydrží několik sezón. Jeho trvanlivost ocení zejména velcí milovníci Vánoc, kteří touží po zdobení stromku již koncem listopadu či začátkem prosince, jelikož umělý stromek vydrží krásný možná i desítky let.

Žádné opadávání jehličí: Nemusíte se starat o opadané jehličí, což je výhodné především do domácností s malými dětmi či s domácími mazlíčky.

Snadná údržba: Nepotřebuje denní zálivku a nemusíte se obávat, že uschne.

Efekt dokonalosti: Umělé stromky jsou k dispozici v různých stylech a velikostech, což usnadňuje nalezení toho pravého. V dnešní moderní době jsou stromky vyráběny s 2D nebo dokonce 3D jehličím, což je od živých stromků vizuálně téměř neodlišuje a prozradit je může akorát přílišná dokonalost.

Vybalíte / zabalíte: Zdlouhavé vybírání živého stromku, úprava kmene do stojanu, vyhazování z pátého patra - komplikované. S umělým stromkem je vše pohodlnější, pouze jej vybalíte a po Vánocích zase uložíte do krabice.


Zdroj: freepik.com

Příroda je jen jedna: Umělé stromky mohou působit dokonalým dojmem. Vůni a strukturu pravého jehličí však nic nenahradí.

Ekologická pohroma: Na výrobu umělých stromků se používají nerecyklovatelné plasty a těžké kovy.

Investice: Pokud chcete vysoký strom, který je svým provedením věrný těm živým, budete muset sáhnout hluboko do kapsy.

Živý vánoční stromek


Řezaný vánoční strom je o mnoho menší zlo a pokud jsou školky správně vedené a provádí pravidelně novou výsadbu, jedná se o obnovitelný zdroj. Vždy se však zajímejte o původ stromu a vyhněte se stromkům dováženým ze zahraničí.

Přírodní krása: Živý stromek má autentickou vůni a vzhled, který mnoho lidí preferuje.

Ekologicky šetrnější: Pokud stromek pochází z přirozených prořezávek a není dovezený ze zahraničí, můžete mít svědomí téměř klidné.

Tradice: Řezání nebo výběr živého stromku může být pro mnohé rodiny tradiční a velmi příjemnou záležitostí.


Zdroj: freepik.com

Opadající jehličí: Z živého stromu může velmi brzy začít opadávat jehličí, což znamená nutnost pravidelného úklidu. V tomto směru jsou dobré neopadavé jedle.

Krátká trvanlivost: Živý stromek vydrží obvykle jen jednu vánoční sezónu. Pokud vám postačí stromek menšího vzrůstu, můžete jej pořídit v květináči a mít ho jako součást vánoční atmosféry více sezón.

Zálivka: Živý stromek potřebuje pravidelnou zálivku, aby neuschl, budete se o něho tedy muset během svátků starat.

Výběr mezi umělým a živým vánočním stromkem závisí na vašich preferencích a potřebách. Umělý stromek nabízí dlouhotrvající, bezproblémovou volbu, zatímco živý stromek přináší autenticitu a tradici. Ať už si vyberete kteroukoliv z možností, důležité je, že vám stromek přinese radost a pohodu během svátků.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek