Home » Bydlení

Adventní věnec: Symbol očekávání a společných chvil

28.11.2023
Adventní věnec je tradiční symbol a nezbytná součást přípravy na Vánoce pro mnoho lidí po celém světě. Věnec, obvykle vytvořený z větví z jehličnatého stromu, ozdobený svíčkami a dalšími dekoracemi, má hluboké kořeny a slouží k odpočítávání čtyř týdnů do Vánoc. Jaká je jeho historie, jak se vyrábí a proč je tak důležitý?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Adventní věnec má své kořeny v křesťanské tradici a zpočátku byl spojen s německými protestantskými církvemi. První záznamy o adventních věncích pochází z 19. století právě v Německu. Většina adventních věnců má čtyři svíčky, což odráží čtyři neděle adventní doby. Každou neděli se zapaluje jedna svíčka, až nakonec celý věnec září světlem. Dle tradic by na dekoraci věnce měla být například použita červená barva jako připomínka Kristovy prolité krve za spásu světa. S postupem času a s příchodem moderní doby se však při dekoraci fantazii meze nekladou, vyrobit si můžete věnec jakéhokoliv tvaru i v libovolném barevném spektru.

Symbolika adventního věnce



Svíčky: Každá svíčka na adventním věnci by dle tradic měla mít specifickou barvu (tři fialové svíčky a jedna růžová) a také má svou symboliku. První svíčka představuje naději, druhá lásku, třetí radost a poslední mír a pokoj. Často je mezi nimi pátá, větší svíčka, která je zapálena na Štědrý den a jedná se o tzv. Kristovu svíčku, která je bílá. Svíčky na věnci se vždy zapalují proti směru hodinových ručiček.

Zelené větve: Zelené větve představují stálost a život.

Kruhový rám: Kruhový tvar věnce představuje Boží lásku, která nemá začátek ani konec.


Zdroj: pixabay.com

Jak na to?



Základ: Pro výrobu adventního věnce je třeba začít u konstrukce, která může být kulatá i hranatá. Konstrukci můžete vyrobit, zakoupit v květinářství, ale použít můžete i umělý základ. Velmi moderní jsou téměř hotové adventní věnce ze dřeva či kovu, které stačí jen dozdobit dle libosti.

Větve s jehličím: Kolem rámu se standartně připínají větve jehličnatého stromu či thuje. Větve můžete koupit v zahradnictví nebo si je sami nasbírat. Připevněte je k základu ideálně drátkem, který bude, při troše pečlivosti, prakticky neviditelný.

Svíčky: Na věnec se připevňují čtyři svíčky. Měly by být umístěny tak, aby byly rovnoměrně rozloženy po obvodu či po celé délce věnce, v závislosti na jeho tvaru. Moderní je však i uspořádání svíček u sebe na jednom místě a vždy záleží na vašich preferencích. Svíčky vždy pečlivě připevněte na k tomu určené držáky tak, aby byly stabilní a nemohlo dojít ke vzplanutí věnce.


Zdroj: pixabay.com

Dekorace: Kreativita může v dekoraci adventního věnce hrát velkou roli, jelikož se zde projeví vaše osobitost a tvůrčí schopnosti. Můžete přidat různé dekorační prvky, jako jsou stuhy, šišky, třpytivé ozdoby, nebo větvičky z jiných stromů.

Adventní věnec je krásnou tradicí a symbolem naděje i sloučení člověka s bohem. V dnešní době je to však symbol, který i v ateistických rodinách pomáhá připomenout důležitost očekávání a radosti během vánoční doby.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek