Home » Bydlení

Čištění čalounění: Důležitost tepování čalouněného nábytku pro zdraví i čistotu

15.11.2023
Čalouněný nábytek je nejen vizuálně atraktivní součástí interiéru, ale také přináší komfort a pohodlí. Aby však čalounění zůstalo dlouho krásné a udržované, je nezbytné mu věnovat pravidelnou péči, včetně tepování.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Co je tepování a proč je důležité?


Tepování v dnešním moderním světě je proces, při kterém se za pomoci tepovacího přístroje a chemie odstraňuje prach a nečistoty z čalouněného nábytku. Může se zdát, že jde o kosmetický krok, tepování má však několik důležitých výhod.

Zdraví: Prach a alergeny, které se hromadí na čalouněném nábytku, mohou způsobovat alergie a respirační problémy. Pravidelné tepování pomáhá udržovat domácnost čistou a zdravou.

Prodloužení životnosti: Pravidelné odstranění prachu a skvrn pomáhá látku ochránit a zabraňuje opotřebení. To může výrazně prodloužit životnost nábytku.

Krásné na oko: Čistý nábytek bez zažraných skvrn vypadá vždy lépe. Tepování může obnovit barvy a vzory čalounění, což přispívá k estetickému dojmu místnosti.

Kdy a jak tepovat čalouněný nábytek?


Pravidelnost tepování závisí na míře používání a na dalších faktorech, jako je například složení členů domácnosti, kdy čalounění užívané dětmi či domácími mazlíčky bude vyžadovat pravidelnější péči.

Proces tepování můžete provádět ručně, jako tomu bývalo za starých časů, nebo také s pomocí elektrického tepovače, který práci výrazně usnadňuje. Pokud však nepatříte mezi majitele tepovače, existují i profesionální čistící služby či půjčovny tepovacích strojů.

Funkce, které při pořízení stroje stojí za zvážení


Regulace sání: Velmi důležité je porovnat sací výkon. Pokud narazíte na stroj s možností regulování sacího výkonu, neváhejte. Některé tepovače totiž mají nastavitelnou sílu tepování, kterou můžete přizpůsobit druhu tkaniny a úrovni nečistot.

Více typů hlavic: V případě pořizování stroje je dobré pořídit ten, který nabízí alespoň dva typy hlavic, jelikož pro čištění velkého gauče může být, oproti čištění jídelní židle, pohodlnější jiný druh hlavice.

Objem nádrže a hlučnost: Dle individuálních preferencí zvažte, jak velké plochy budete tepovat a zda bude objem nádrže tepovače dostačující. Nepodceňte ani otázku hlučnosti, která je při domácím použití velmi často zásadní. Méně hlučné tepovače se vyznačují hlučností do 70 dB.

Péče o čalouněný nábytek a pravidelné tepování jsou důležité pro zachování zdraví domácnosti, ale také pro stálou krásu čalouněného nábytku. Investice do tepovače nebo služby profesionálního čištění mohou být dlouhodobě velmi prospěšné pro udržení vašeho nábytku v optimálním stavu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek