Home » Bydlení

Jak na kvetení vánoční hvězdy aneb správný čas pro zatemňování rostliny

02.11.2023
Nádherná vánoční hvězda známá také jako Pryšec nádherný (Poinsettia) je jednou z oblíbených rostlin, které zdobí naše domovy během vánočního období. Své krásné červené nebo bílé květy nám může poskytnout každoročně a není třeba rostlinu po Vánocích vyhazovat. Její příprava pro rozkvetlý vánoční stůl však vyžaduje trochu péče a trpělivosti. Jedním z klíčových prvků je včasné zatemňování, což je proces, který pomáhá rostlině připravit se na bohatý květ právě o Vánocích. V tomto článku se podíváme na to, jak začít rostlinu pomalu připravovat ke kvetení.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Zajistěte vhodné podmínky


Před tím, než začnete s postupem zatemňování, je důležité ujistit se, že rostlině dopřáváte vhodné podmínky. Vánoční hvězda miluje ideálně západní umístění. Dejte ji na místo, kde je dostatek světla, ne však celodenní přímé sluneční paprsky. Dobré je udržovat stále stejnou teplotu kolem 18-20 °C. Vyvarujte se umístění v blízkosti radiátorů.

Pravidelně zalévejte


Zalévání je důležitým faktorem i během zatemňování rostliny. Zemina by měla být stále vlhká, ale ne přemokřená. V případě suchého vzduchu v místnosti rostlina ocení i rosení rozprašovačem.

Kdy začít se zatemňováním?


Zhruba měsíc před příchodem Vánoc či adventního období je ten správný čas. Pro bohaté kvetení rostlině v době zatemňování omezíme přístup denního světla tím, že ji během pozdního odpoledne zakryjeme např. krabicí a ponecháme takto do rána. Při tomto pravidelném postupu uvidíte již po třech týdnech výsledek v podobě poupat.


Zdroj: pixabay.com

A co s vánoční hvězdou po odkvětu?


Jakmile vánoční období skončí a rostlina zcela odkvete, rozhodně se jí nezbavujte a pokuste se dát vánoční hvězdě šanci i příští rok. Po odkvětu ji umístěte na chladnější místo, zálivku omezte a koncem února rostlinu seřízněte. Rostlině prospěje přesazení a občasné přihnojení. S příchodem pozdního podzimu opět opakujte postup a dopřejte jí pravidelně 12 hodin absolutní tmy denně.

Tímto postupem můžete zajistit, že vaše vánoční hvězda bude nádherným kvetoucím doplňkem vaší vánoční výzdoby. Pokud budete trpěliví a pečliví, rostlina vás odmění záplavou bohatých květů každý rok.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek