Home » Bydlení

Pokojové rostliny pro začátečníky: Nenáročné pokojovky, které jen tak nezahubíte

27.10.2023
Pokojové rostliny mohou přinést do vašeho domova krásu, čerstvý vzduch a pozitivní energii. Co když jste ale začátečník a s péčí o rostliny nemáte zkušenosti nebo jste jich dokonce už pár zahubili? Naštěstí existuje řada nenáročných pokojových rostlin, které jsou skvělým startem a vstupem do světa domácího zahradničení, protože péči o tyto druhy zvládne prakticky každý. Zde je náš výběr těch nejodolnějších kandidátů.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Sanseviera (Sansevieria)


Sanseviera neboli tchýnin jazyk je jednou z nejméně náročných pokojových rostlin, co se týče péče. Tato rostlina snáší stínná místa a je velmi odolná vůči zapomnětlivým zahrádkářům. Není třeba ji zalévat příliš často, což z ní činí ideální volbu právě pro začátečníky.

Toulcovka neboli Lopatkovec (Spathiphyllum)


Tato elegantní rostlina je známá svými nádhernými bílými květy a velmi dekorativními schopnostmi. Dařit se jí bude ve stínu, jelikož nemá ráda přímé slunce. Lopatkovec má však rád vlhkost, proto je zde nutná dostatečná zálivka. Pozor však na příliš mnoho vody, což často vede k uhnívání kořenů.

Šplhavnice neboli Epipremnum aureum (Scindapsus)


Skvělá volba pro majitele vlhčích bytů a domů, které tato pokojovka miluje. Nesnese umístění u radiátorů či klimatizace a suchý vzduch jí neprospívá. Šplhavnice preferuje vydatnější zálivku a ocení i občasné sprchování.

Zamioculcas (dolarový strom)


Velmi odolná pokojová rostlina rostoucí z cibulek je známá svou schopností přežít dlouhé období bez zálivky. Ideální pro ty, kteří si nejsou jisti svým pěstitelským umem. Dolarový strom však vyžaduje častější přesazování.


Zdroj: freepik.com

Kaktusy a sukulenty


Kaktusy a sukulenty jsou snad nejnenáročnějšími pokojovými rostlinami. Milují sluneční světlo a mají rády, když substrát mezi zaléváním vyschne. S jejich různými tvary a velikostmi si můžete vybrat toho pravého společníka do domácnosti.

Na co si dát pozor?


Berte v potaz, že většina pokojových rostlin je jedovatých a jejich pořízení do domácnosti s malými dětmi nebo domácími mazlíčky může být nebezpečné.

Pokojové rostliny mohou být krásným a uklidňujícím doplňkem vašeho domova. S těmito nenáročnými rostlinami můžete začít svou zahradnickou cestu a zjistit, jaké rostliny vám nejlépe vyhovují. Ať už jste začátečník nebo zkušený zahrádkář, tyto rostliny vám do domova jistě přinesou radost a krásu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek