Home » Bydlení

Dlabání dýně: Jak na halloweenskou dýňovou dekoraci od A do Z

19.10.2023
Podzim, s jeho sytými barvami a vůní, přináší úžasnou inspiraci pro vytváření útulného a pohodového domova. Jedním z nejoblíbenějších symbolů podzimu jsou dýně. Můžete s nimi dělat mnoho věcí, od výroby lahodných receptů až po vytváření úžasných dekorací. Jedním z nejzábavnějších způsobů, jak se ponořit do podzimní atmosféry, je dlabání dýní. Připravte se na chvilku plnou kreativity, ať jste malí nebo velcí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Co budete potřebovat?


Dýně: Vyberte symetrickou dýni s hladkou a pevnou slupkou. Velikost závisí na vašem vkusu.

Nůž na dlabání: Existují speciální nástroje na vyřezávání dýní, které najdete v obchodech, nebo můžete použít obyčejný menší nůž. Dýně není nijak zvláště tvrdá, proto nůž nemusí být extrémně ostrý, aby zbytečně nedošlo ke zranění.

Lžíce: Pevná lžíce, která se při dlabání dužiny a semínek nebude ohýbat.

Dekorace: Pokud se chystáte vytvořit složitější designy, možná vám přijdou vhod nejrůznější doplňky - podzimní listí, kaštany apod.

Svíčku: Jestliže chcete vytvořit svítící dýňovou dekoraci, budete potřebovat svíčku nebo světýlko na baterky. Dejte pozor, aby svíčka nebyla zbytečně velká. Žár z větší svíčky by vnitřek dýně velmi rychle přehřál a dýňová dekorace by vám dlouho nevydržela.


Zdroj: freepik.com

Krok za krokem


Připravte dýni: Dýni pořádně omyjte a osušte ji. Ujistěte se, že je stabilní a nemá sklony se převracet.

Vytvořte víko: Na horní části dýně vytvořte otvor a vyřízněte víko. Může být kruhové nebo osmihranné, podle vaší preference. Oříznutý kus si nechte na pozdější uzavření dýně.

Vyčistěte dýni: Pomocí lžičky odstraňte semínka a dýni kompletně zbavte dužiny. Snažte se dno vydlabat do roviny, aby vnizkl prostor pro stabilní umístění svíčky.

Nakreslete motiv: Nyní je ten správný čas pro kreativitu. Můžete vytvořit jakékoliv vzory, tvary nebo obličeje, které vás napadnou. Zkuste tradiční strašidelné tváře, abstraktní umění nebo výjevy z podzimní přírody. Pamatujte, že na začátku méně může být více - můžete vždy přidat další detaily.

Vložte svíčku:
Pokud chcete použít dýni jako svícen nebo halloweenskou výzdobu, umístěte dovnitř svíčku nebo bateriové světlo. Vezměte v úvahu, že dýně musí být postavena na rovném povrchu, aby zůstala stabilní. Svítící dýni přiklopte vyříznutým víkem.


Zdroj: freepik.com

Tipy a Triky


Fix: Pokud jste nováček v dlabání dýní, můžete si předem na slupku nakreslit zvolený motiv, nejlépe lihovým fixem.

Různé druhy dýní: Neomezujte se jen na tradiční oranžovou dýni. Vyzkoušejte i jiné odrůdy, jako jsou například bílé dýně. Kreativitu můžete posunout tím, že dýni přestříkáte barevným sprejem. Velmi oblíbené jsou černé a zlaté barvy.

Skladování: Pokud chcete, aby vaše dýňové dílo vydrželo déle, udržujte ho v chladu a vyvarujte se vystavení přímému slunečnímu záření.

Dlabání dýní je zábavný způsob, jak oslavit podzim a přivést do domova či ke vchodovým dveřím krásnou a autentickou dekoraci. Buďte kreativní a užijte si proces vytváření vlastního dýňového díla!

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek