Home » Bydlení

Oblékat psa nebo ne? Aneb kdy už srst nestačí

23.10.2023
S příchodem podzimu a klesajícími teplotami je důležité přehodnotit, jak správně pečovat o svého čtyřnohého člena domácnosti. Někteří chlupatí kamarádi potřebují zvláštní pozornost, aby jim bylo v chladném počasí pohodlně a bezpečně, některým psům tím však můžeme spíše uškodit. V tomto článku se dozvíte vše na téma pes vs. obleček.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Oblečení pro psy: Ano nebo ne?


Většina psů má přirozenou ochranu a termoregulaci ve formě srsti, která je chrání před chladem. Mnohé rasy jsou dobře přizpůsobeny chladnému počasí a nepotřebují oblečení. Některým rasám s dostatečným osrstěním můžeme oblékáním pouze za estetickými účely naopak uškodit. Malé nebo krátkosrsté rasy, starší nebo nemocní psi a psi s nízkým tělesným tukem jsou však ke chladu více náchylní a obleček tak může být skvělou prevencí před zdravotními problémy.

Všeobecně tedy platí, že pokud jste majitelem mladého, zdravého a dobře osrstěného psa, oblékání bude spíše kontraproduktivní. Oblečení pro psa je vhodné především v následujících případech.

Malé rasy a štěňata: Psi malých plemen mají menší tělesnou hmotnost a díky své velikosti jsou u země více vystaveni chladu, proto jsou v rámci prochladnutí rizikovější skupinou. Malé rasy, jako je čivava nebo jorkšírský teriér, budou při delším pobytu v chladném počasí pravděpodobně potřebovat oblečení, a to zejména jako prevenci proti prochladnutí zad, jelikož právě na problémy se zády mohou tito pejsci ve vyšším, ale i v mladém věku trpět.


Zdroj: pixabay.com

Naháči a krátkosrsté rasy: Psi s žádnou nebo hodně krátkou srstí mají méně izolačního materiálu na ochranu proti chladu. Například u naháčů či chrtů jsou teplé oblečky žádoucí.

Starší psi: Starší psi mohou mít potíže s regulací tělesné teploty a mohou být citlivější na chlad. Pokud jste majitelem psa ve vyšším věku, minimálně nepromokavý a lehce hřejivý obleček neváhejte pořídit. Zabráníte tak prochladnutí i promoknutí pejska.

Vlhké nebo deštivé počasí: Ať už jste majitelem jakékoliv rasy, v případě deštivého počasí je dobré mít po ruce psí pláštěnku, díky které se vyhnete sušení psí srsti po každé procházce. Mokrý pes také mnohem rychleji prochladne, což se může ve stáří negativně podepsat na jeho zdravotním stavu.


Zdroj: freepik.com

Na co si dát pozor?


Největším rizikem nastydnutí psa jsou rychlé přechody z tepla do zimy. Pokud jste například majitelem zahrady a váš pes je zvyklý velmi často cestovat tam a zpět, buďte obezřetní a právě v těchto případech obleček nasaďte. Jakmile pes vyběhne ze zahřáté domácnosti do zimy, v průvanu může velmi rychle nastydnout. Pozor dejte také na pohyblivost psa. Pokud venku trávíte čas se psem bez oblečku, nenechte ho v chladném počasí polehávat a snažte se ho udržet v pohybu - tedy v případě, že se nejedná o psa "venkovního", který má jinak nastavenou termoregulaci.

Také dbejte na reakci vašeho psa na oblečení. Někteří psi si na obleček brzy zvyknou a budou se v něm cítit pohodlně, zatímco jiní mohou považovat oblečení za nepříjemné. Nezapomeňte brát v potaz pohodlí a pohodu svého psa a vybírejte oblečení, které je spíše praktické, než estetické.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek