Home » Bydlení

Zavařování v myčce: Moderní způsob pro úplné začátečníky

12.10.2023
Zavařování je tradiční metoda pro uchování ovoce a zeleniny, která umožňuje dostatek letních zásob i během zimy. Dříve se tento proces prováděl pouze v hrncích na sporáku nebo v pánvích, ale s příchodem moderních domácích spotřebičů je způsobů, díky kterým můžeme zavařovat, mnohem více. Jednou z inovativních metod je zavařování v myčce nádobí a my si dnes řekneme, jak na to.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Jak to funguje?


Příprava zavařeniny a plnění sklenic: Tak jako při klasickém způsobu zavarování začněte tím, že si připravíte ovoce nebo zeleninu k zavaření, a to i včetně nálevu. Sterilizované sklenice naplňte připravenou směsí a dejte pozor, abyste to nepřehnali a sklenici nenaplnili až po okraj - rozhodně ponechte alespoň menší rezervu.

Zavařování v myčce: Nyní umístěte plněné sklenice do myčky nádobí. Sklenice v myčce musí být stabilně umístěny a stát rovně, přičemž se nesmějí vzájemně dotýkat. Můžete použít speciální zavařovací boxy nebo běžné úložné prostory.

Zavařovací program: Spusťte myčku v programu vhodném k zavařování, který by měl mít vyšší teplotu (70 až 80 °C) a delší dobu trvání než obvyklé mycí programy (2 až 2,5 hodiny). Pravidlem pro délku programu bývá fakt, že čím plnější myčka, tím delší by program měl být.

Dokončení: Po dokončení programu vyjměte sklenice z myčky. Během ohřevu a ochlazování v myčce vznikne podtlak, což uzávěry na sklenicích utěsní. Můžete to poznat podle charakteristického zvuku "kliknutí", kdy se víčka stáhnou dolů. Zavařeniny zkontrolujte a ujistěte se, že víčka jsou stále neporušená. Položte je na suchou utěrku víčkem dolů a takto je nechte zcela vychladnout.

Na co si dát pozor?


Správné nádoby: Použijte kvalitní sklenice, které jsou určeny pro zavařování. Ujistěte se, že víčka nejsou poškozena.

Sterilizace: Sklenice a víčka by před plněním měly projít řádnou sterilizací. To je pro dlouhou trvanlivost zavařenin nezbytné.

Recepty: Dodržujte ověřené recepty pro zavařování. Konzistence sirupů a nálevů mohou být pro bezpečnost a chuť vašich zavařenin klíčové.

Kvalita ovoce a zeleniny: Používejte čerstvé a kvalitní suroviny. Ovoce a zelenina by měly být v optimálním stavu, aby zavařeniny byly chutné a zdravé.

Zavařování v myčce je moderní způsob, jak uchovat vaše oblíbené plody i během zimy. Pokud dodržíte správné postupy, bude to rychlé, jednoduché a bezpečné - ideální i pro začátečníky.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek