Home » Reality

Pořízení družstevního bytu: Rizika a potenciální problémy s hypotékou

29.09.2023
Družstevní byty mohou být atraktivní možností pro lidi hledající cenově dostupné bydlení, zejména v městských oblastech. Nicméně, získání hypotéky pro družstevní byt může přinést specifická rizika a problémy. Zde jsou některé z hlavních aspektů, které byste měli při pořizování družstevního bytu zvážit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Pokud se stanete majitelem družstevního bytu, ve skutečnosti budete díky vlastnictví členského podílu v družstvu pouze nájemníkem, a to na základě členského vkladu. V inzerátech jsou často uvedeny slibné poznámky o brzkém převedení do osobního vlastnictví. Na tyto informace se příliš nespoléhejte a raději si o daném družstvu zjistěte potřebné detaily a informujte se na možnosti týkající se získání hypotéky. Co vše byste měli vědět?

Finanční stav družstva


Jedním z nejdůležitějších faktorů je finanční stabilita družstva, které vlastní budovu s byty. Zjistěte, jak družstvo spravuje své finance a zda má dostatek prostředků na údržbu budovy a provádění oprav. Nedostatek financí v družstvu může vést ke zvýšení měsíčních poplatků.

Hypotéka na družstevní byt


Přestože při koupi do hry nevstupuje katastr nemovitostí a v tomto ohledu je nákup jednodušší, získání hypotéky na družstevní byt může být složitější než u tradičního vlastnictví, jelikož při koupi nebo prodeji bytu, ve kterém fyzicky žijete nebo žít budete, se jedná o prodej či koupi pouze podílu, nikoliv konkrétního bytu. Banky proto mohou mít specifické požadavky. Mějte na paměti, že družstevní byt vlastníte spolu s ostatními členy družstva, což může být vnímáno bankami jako vyšší riziko.

Dohled nad družstvem


Zjistěte, jaká jsou pravidla a postupy pro výměnu členů družstva, protože to může ovlivnit vaši schopnost prodat byt v budoucnosti. Některá družstva mohou mít přísná pravidla týkající se členství a prodeje bytu.

Ztráta Investice


Družstevník ručí sice za družstevní závazky do výše nesplacené anuity, družstvo však může ručit za své dluhy družstevními byty, o které ale může v nešťastném případě přijít. Pamatujte, že družstevní byt může být investiční riziko. Pokud družstvo zkrachuje nebo se budova zhorší do takové míry, že není obyvatelná, můžete ztratit svou investici.

Právní poradenství


Než se rozhodnete koupit družstevní byt a žádat o hypotéku, je moudré poradit se s právním odborníkem nebo finančním poradcem, kteří mají zkušenosti s družstevním bydlením. Mohou vám poskytnout užitečné rady a pomoci vám vyhodnotit rizika.

Družstevní byty mohou být skvělou a dostupnou možností pro bydlení, ale je důležité provést důkladné zkoumání a zvážit všechny aspekty, než se rozhodnete. Přemýšlejte o své dlouhodobé finanční stabilitě a jak vám družstevní byt zapadá do vašich plánů a priorit.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek