Home » Reality

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

23.01.2024
Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná nepočítali. Zima, s jejími mrazivými teplotami a vlhkostí, může vytáhnout na povrch problémy, které byly v teplém období skryty. Zde je pohled na několik nejčastějších skrytých vad, které se mohou v zimě objevit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Zatékání střechou nebo zdivem


První deště nebo sníh mohou odhalit průsaky střechy nebo zdiva. Voda pronikající do domu může způsobit plísně, hnilobu dřeva a další závažné problémy. Během zimy je třeba být zvláště obezřetný, protože mohou nastat mrazy, které zvýší pravděpodobnost zamrzání vody v prasklinách a způsobí tak další poškození.

Problémy se systémem vytápění


V zimě bude váš topný systém podroben největší zátěži. Projevy zanedbané údržby nebo skrytých problémů se mohou projevit až tehdy, když začnete potřebovat maximální výkon z topení. Nedostatečné topení, poruchy kotlů nebo špatně izolované trubky jsou běžné problémy.

Izolace a energetická náročnost


Pokud je nemovitost špatně izolovaná, začnete to pociťovat v zimě. Chladné a nevyhřáté místnosti mohou naznačovat problémy s izolací. Ztráta tepla je nejen nepříjemná, ale také znamená zbytečné náklady na vytápění.

Problémy s elektroinstalacemi


Elektrické problémy mohou být v zimě patrnější, protože často používáme více elektrických spotřebičů a osvětlení. Pokud dojde k výpadku proudu nebo pokud začnete zaznamenávat nestandardní chování elektrických zařízení, může to naznačovat problémy s elektrickým systémem.

Vlhkost a plíseň


Zimní vlhkost může ukázat na skryté problémy s ventilací a izolací. Vlhkost a plísně jsou nejen zdravotním rizikem, ale také mohou poškodit stěny, stropy a podlahy.

Problémy s okny a dveřmi


První studené dny vám mohou ukázat, zda jsou vaše okna a dveře opravdu dobře izolované. Průvany, kondenzace a špatné utěsnění mohou způsobit nejen nepříjemné chvíle, ale také zvýšené náklady na vytápění.

První zima v novém domově či bytě je vlastně jakýmsi detektivním dobrodružstvím, kde mrazivé teploty a podmínky odhalí věci, které byly skryty v teplém období. Jak tyto skryté vady řešit a kdo za ně přebírá zodpovědnost se dočtete v dalším článku.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

Jak vybavit nájemní byt? Kvalita versus cena i riziko poničení

Vybavit nájemní byt může být často oříšek, jelikož je třeba brát z dlouhodobého hlediska zřetel na investici do kvality, ale také na riziko poničení p ...

Doporučujeme

Publikovat článek