Home » Reality

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

31.01.2024
Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně vliv na ceny nemovitostí v následujícím roce.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Úrokové sazby a hypotéky


I když Česká národní banka (ČNB) začala snižovat úrokovou sazbu hypoték již na konci roku 2023, reakce bank na to mohou být pomalé. Změny ve vývoji úrokových sazeb mohou ovlivnit poptávku po nemovitostech. Pokud budou úrokové sazby stabilní nebo klesající, podle odhadu zájem o hypotéky v tomto roce vzroste.

Stabilizace a růst cen


V první polovině roku 2024 lze očekávat, že ceny bytů a domů v centrech krajských měst budou stabilní nebo mírně rostoucí. To se však bude týkat především nových nebo nízkoenergetických nemovitostí. Starší nemovitosti mimo centra, nemovitosti s vadami nebo nemovitosti před rekonstrukcí pravděpodobně žádné velké změny nečekají.

Vývoj cen v Praze a Brně


V Praze a v Brně lze očekávat stabilizaci cen a pozvolný růst, zejména při dalším snižování úrokových sazeb. Výraznější změny mohou přijít s příchodem nižších úrokových sazeb mezi 3-4 %. To by přivedlo zpět na trh střední třídu, která mohla do té doby odkládat plány na vlastní bydlení.


Zdroj: freepik.com

Příležitosti pro nákup a prodej


S ohledem na očekávaný vývoj bude v prvních měsících roku 2024 zajímavou příležitostí k nákupu. Ceny nemovitostí často klesly na svou nejnižší úroveň za poslední roky. Na trhu budou stále dominovat prodávající, což dává kupujícím prostor pro jednání o ceně. S výraznějším poklesem úrokových sazeb může dojít k pohybu cen a k postupné změně trhu. Pokud plánujete prodat nemovitost, dle odborníků je vhodné nečekat a jednat v první polovině roku. I když výraznější pohyb cen se očekává až v půlce roku, změna bude postupná.

Ovlivnění regionálními faktory


Regionální faktory mohou hrát klíčovou roli. V menších městech a na venkově může být tlak na ceny nižší a mohou se objevit příležitosti pro levnější nákupy.

S touto představou o vyhlídkách na trhu s nemovitostmi můžete lépe plánovat své kroky, ať už jste kupující nebo prodávající. Přestože je toto téma často nevyzpytatelné a může překvapit, je vždy dobré sledovat aktuální události a ekonomický vývoj, protože tyto faktory mohou být klíčové pro přesnější predikci na místním trhu s nemovitostmi.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Jak vybavit nájemní byt? Kvalita versus cena i riziko poničení

Vybavit nájemní byt může být často oříšek, jelikož je třeba brát z dlouhodobého hlediska zřetel na investici do kvality, ale také na riziko poničení p ...

Doporučujeme

Publikovat článek