Home » Reality

Jak správně a nezaujatě určit prodejní cenu nemovitosti

13.10.2023
Určení správné prodejní ceny vaší nemovitosti je kritickým krokem při prodeji. Cena, kterou si stanovíte, ovlivní, kolik peněz z prodeje získáte, ale také jak dlouho bude trvat, než najdete kupce. Následující kroky vám pomohou stanovit realistickou a atraktivní cenu, aniž byste byli zaujatí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Prověřte trh


Zjistěte, jaké nemovitosti ve vašem okolí byly nedávno prodány. Srovnávejte nemovitosti podobné té vaší. Podívejte se na aktuální inzerce nemovitostí podobné vaší v okolí a zjistěte jejich cenu za m2, tedy prodejní cena ÷ m2 konkrétní nemovitosti.

Zhodnoťte stav vaší nemovitosti


Posuďte, v jakém stavu je vaše nemovitost. Opravy a modernizace mohou zvýšit její hodnotu. Analyzujte, zda existují problémy, jako jsou vlhkost, strukturální problémy nebo staré vybavení, které by mohly ovlivnit cenu.

Zvažte vylepšení


Uvažujte o tom, zda by provedení určitých vylepšení mohlo zvýšit hodnotu nemovitosti. Může jít o novou kuchyň, modernizaci koupelny nebo vylepšení energetické účinnosti. Sledujte ale, zda je ve vaší lokalitě poptávka po bytech po nebo k rekonstrukci. Často se stává, že kupující preferuje byt před opravami, který si může zrekonstruovat dle svého gusta.

Konzultujte s realitním makléřem


Pokud si na prodej nemovitosti netroufnete sami, nechte si poradit od odborníka. Makléři mají přístup k informacím o trhu a mohou vám pomoci stanovit realistickou cenu.
Vyberte si důvěryhodného a zkušeného makléře, který má dobrou pověst v oboru.

Zvažte aktuální tržní podmínky


Ekonomické faktory, jako je úroková sazba a míra nezaměstnanosti mohou ovlivnit rychlost prodeje vaší nemovitosti. Sledujte aktuální tržní podmínky.

Stanovte si svou minimální cenu


Uvědomte si, jaké je minimum peněz, které potřebujete z prodeje, abyste pokryli své náklady či závazky.

Neberte to osobně


Buďte připraveni na to, že první nabídka může být nižší než očekávaná cena. Neberte to osobně a buďte trpěliví, případně zkuste vyjednávat.

Sledujte trh i v průběhu prodeje


Pokud se nemovitost brzy neprodá, sledujte trh a zvažte, zda je třeba snížit cenu.

Odborné ocenění


Pokud máte pochybnosti, můžete si nechat nemovitost ocenit profesionálním odhadcem.

Stanovení správné ceny nemovitosti je klíčové pro úspěšný prodej. Důkladné zkoumání trhu, zhodnocení stavu nemovitosti a konzultace s odborníky vám pomohou dosáhnout co nejvíce výhodného prodeje.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek