Home » Reality

Jak poznat dobrého realitního makléře? Průvodce výběrem kvalitního realiťáka

29.08.2023
Když se rozhodnete koupit nebo prodat nemovitost a nechcete se do toho pouštět sami, je důležité mít po svém boku kvalitního realitního makléře. Správně vybraný "realiťák" může významně usnadnit a zrychlit proces bez zbytečného stresu. Nabízí se však otázka, jak vybrat toho pravého? Zde jsou některé klíčové faktory, na které byste měli dát pozor.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Licence a odbornost


Prvním krokem je ověřit, zda má konkrétní realitní makléř platnou licenci k práci v daném státě nebo regionu, což znamená že prošel potřebným vzděláním a má schopnosti potřebné pro řádné zastupování klientů ve vámi vybrané lokalitě.

Zkušenosti


Délka praxe je i v oboru realit důležitým ukazatelem. Makléř s dlouholetými zkušenostmi bude pravděpodobně lépe řešit různé situace a také může mít silnější síť kontaktů. Toto však není pravidlem, někdy je naopak přínosné oslovení mladého a asertivního makléře, který je do nové práce zapálený.

Reference


Požádejte o reference od předchozích klientů, případně zkuste dohledat portfolio a recenze na webu či sociálních sítích.

Lokální znalosti


Vybraný realitní makléř by měl mít dobrý přehled o místě koupě či prodeje nemovitosti. Rozhodně by Vás měl vždy upozornit na rizika dané lokality.

Komunikace


Schopnost komunikace je klíčová. Váš makléř by měl být ochoten naslouchat vašim potřebám a být schopen vám poskytnout jasné a pravidelné informace. Umění komunikovat se samozřejmě velmi zásadně odrazí také na jednání s potenciálními kupujícími či prodávajícími.

Postup práce a smlouva


Zeptejte se na postup a rozsah práce, ujasněte si, jaký je plán pro prodej nebo nákup nemovitosti a jakým způsobem vás makléř bude zastupovat. Smlouvu si přečtěte velmi pozorně. Měli byste znát všechny poplatky a podmínky, a to i v případě ukončení spolupráce.

Sítě a zdroje


Doba se neustále vyvíjí a důležité je, aby váš makléř měl přístup k potřebným zdrojům a sítím, které mohou pomoci s prodejem nebo nákupem. Každý dobrý realitní makléř se umí pohybovat na online trhu s nemovitostmi a měl by ovládat sociální sítě.

Nepodceňujte svou intuici. Pokud necítíte důvěru nebo máte jakékoliv obavy, měli byste hledat dále. Důkladné zkoumání a otázky vám pomohou najít takového makléře, který bude nejlépe zohledňovat vaše potřeby. Osvědčení, profesionální způsob oblékání a obecný dojem mohou být indikátory toho, zda se jedná o seriózního realiťáka. Pokud nemovitost kupujete, nezapomeňte se při prohlídce zeptat na několik základních otázek.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek