Home » Hobby a zahrada

Dary zahrady: Lahodné recepty ze srpnové úrody

25.08.2023
Konec prázdnin přináší každému zahradníkovi hojnou úrodu plodin, které lze využít k přípravě chutných pokrmů. Zde je několik tipů, jak srpnovou úrodu ze zahrady originálně a velmi chutně zpracovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Dýňová polévka



Ingredience:
1 středně velká dýně (ideálně hokkaido)
2 středně velké brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička olivového oleje
1 lžička kari koření
1 lžička kurkumy
1 lžička sušeného zázvoru
chilli dle chuti
sůl a pepř podle chuti
smetana či kokosové mléko

Postup:
Dýni, brambory, cibuli a česnek nakrájejte na kostičky, v hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezezlátnou. Dále přidejte koření a krátce restujte.
Do hrnce nasypte nakrájenou dýni a brambory, zalijte vodou a vařte, dokud nejsou měkké. Poté polévku mixujte dohladka, přidejte smetanu či kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou, zakysanou smetanou či s krutony.

Domácí bramborové placky



Ingredience:
4 středně velké brambory
1 cibule
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
sůl a pepř podle chuti
olej na smažení

Postup:
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a osušte je utěrkou, aby byly co nejsušší, cibuli nasekejte na drobné kostičky. Do brambor přidejte cibuli, vajíčko, mouku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a lžící ze směsi vytvarujte bramborovou placičku. Smažte placičky z obou stran dozlatova. Podávejte s kysanou smetanou či s dipem.

Švestkový koláč



Ingredience:
2 hrnky švestek
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku másla
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Postup:
Rozspustěte máslo a nechte ho trochu vychladnout. Ve velké míse smíchejte cukr, vajíčka, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte dohladka. Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto, na které poté rozložte švestky, které jste předtím rozpůlili a odstranili pecky. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30-35 minut, dokud není koláč zlatě hnědý. Nechte vychladnout a podávejte s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.

Plněné cukety



Ingredience:
2 cukety
1 cibule
mleté maso
bylinky dle chuti
sůl, pepř

Postup:
Cukety omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi orestujeme ochucenou plnící směs do zlatova. Cukety naplníme směsí a pečeme 30-45 min v troubě vyhřáté na 150°C. Na konci můžeme zasypat sýrem a nechat ještě chvilku zapéct. Recepty z cukety jsou velmi zdravou a osvěžující letní pochoutkou.

Jablka v županu



Ingredience:
4 jablka
600 ml plnotučného mléka
2 vejce
360g mouky
špetka soli
moučkový či skořicový cukr na posypání

Postup:
Z ingrediencí si umícháme těsto, které necháme chvíli odležet. Mezitím jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Na pánvi (ideálně v lívanečníku) rozpálíme olej, naneseme trochu těsta, na které umístíme plátek jablka a opět zalijeme těstem. Takto osmažíme do zlatova z každé strany. Ještě teplá jablíčka v těstě obalíme ve skořicovém nebo v moučkovém cukru.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek