Home » Hobby a zahrada

Dary zahrady: Lahodné recepty ze srpnové úrody

25.08.2023
Konec prázdnin přináší každému zahradníkovi hojnou úrodu plodin, které lze využít k přípravě chutných pokrmů. Zde je několik tipů, jak srpnovou úrodu ze zahrady originálně a velmi chutně zpracovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Dýňová polévka



Ingredience:
1 středně velká dýně (ideálně hokkaido)
2 středně velké brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička olivového oleje
1 lžička kari koření
1 lžička kurkumy
1 lžička sušeného zázvoru
chilli dle chuti
sůl a pepř podle chuti
smetana či kokosové mléko

Postup:
Dýni, brambory, cibuli a česnek nakrájejte na kostičky, v hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezezlátnou. Dále přidejte koření a krátce restujte.
Do hrnce nasypte nakrájenou dýni a brambory, zalijte vodou a vařte, dokud nejsou měkké. Poté polévku mixujte dohladka, přidejte smetanu či kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvou nasekanou petrželkou, zakysanou smetanou či s krutony.

Domácí bramborové placky



Ingredience:
4 středně velké brambory
1 cibule
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
sůl a pepř podle chuti
olej na smažení

Postup:
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a osušte je utěrkou, aby byly co nejsušší, cibuli nasekejte na drobné kostičky. Do brambor přidejte cibuli, vajíčko, mouku, sůl a pepř a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a lžící ze směsi vytvarujte bramborovou placičku. Smažte placičky z obou stran dozlatova. Podávejte s kysanou smetanou či s dipem.

Švestkový koláč



Ingredience:
2 hrnky švestek
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku másla
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Postup:
Rozspustěte máslo a nechte ho trochu vychladnout. Ve velké míse smíchejte cukr, vajíčka, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte dohladka. Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto, na které poté rozložte švestky, které jste předtím rozpůlili a odstranili pecky. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30-35 minut, dokud není koláč zlatě hnědý. Nechte vychladnout a podávejte s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.

Plněné cukety



Ingredience:
2 cukety
1 cibule
mleté maso
bylinky dle chuti
sůl, pepř

Postup:
Cukety omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi orestujeme ochucenou plnící směs do zlatova. Cukety naplníme směsí a pečeme 30-45 min v troubě vyhřáté na 150°C. Na konci můžeme zasypat sýrem a nechat ještě chvilku zapéct. Recepty z cukety jsou velmi zdravou a osvěžující letní pochoutkou.

Jablka v županu



Ingredience:
4 jablka
600 ml plnotučného mléka
2 vejce
360g mouky
špetka soli
moučkový či skořicový cukr na posypání

Postup:
Z ingrediencí si umícháme těsto, které necháme chvíli odležet. Mezitím jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kolečka. Na pánvi (ideálně v lívanečníku) rozpálíme olej, naneseme trochu těsta, na které umístíme plátek jablka a opět zalijeme těstem. Takto osmažíme do zlatova z každé strany. Ještě teplá jablíčka v těstě obalíme ve skořicovém nebo v moučkovém cukru.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Příprava skleníku na jaro aneb jak zajistit úspěšnou sezónu

Skleník je jako malý ráj pro zahradníky, kteří chtějí z pěstování vyždímat maximum a mít kontrolu nad podmínkami pro své rostliny. A právě jaro je ide ...

Ideální čas na plánování zahrady je právě teď!

Zima je klidnou dobou, kdy vám připadá, že zahradě není třeba věnovat příliš pozornosti. Nicméně, právě tato doba je ideálním časem pro plánování a př ...

Péče o psa v zimě: Co dát do psí boudy a kdy už je moc zima?

Hřejivé oblečky, pozor na popraskané tlapky z posolených silnic a procházky spíše kratší - to snad každý majitel psa ví. Co ale se psem, který je venk ...

Výroba krmiva pro ptáky: Tipy na dobroty pro ptačí kamarády

Výroba vlastního krmiva je skvělým způsobem, jak poskytnout potravu našim ptačím přátelům a zároveň se podílet na péči o místní ekosystém. Následující ...

Doporučujeme

Publikovat článek