Home » Hobby a zahrada

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

12.04.2024
Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prevence je klíčová k minimalizaci tohoto rizika. Existuje několik spolehlivých metod ochrany, které mohou majitelé domácích mazlíčků použít k ochraně svých čtyřnohých přátel.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Antiparazitika


Antiparazitní výrobky jsou nejčastější metodou ochrany proti klíšťatům u psů a koček. Existuje mnoho přípravků ve formě tablet nebo kapek, které zabrání připojení klíšťat k tělu zvířat nebo je zabijí poté, co se nasají. Je důležité vybrat léčivo podle hmotnosti a druhu zvířete a dodržovat doporučení veterinárního lékaře.

Repelenty a spreje


Repelenty a spreje na bázi přírodních látek, jako je například extrakt z citronely nebo eukalyptu, mohou být účinnou formou ochrany proti klíšťatům. Aplikují se na srst psa nebo kočky a pomáhají odstrašit klíšťata od jejich hostitelů.

Obojky proti klíšťatům


Obojky proti klíšťatům jsou další možností ochrany. Obsahují chemické látky, které se uvolňují do okolí krku zvířete a poskytují ochranu před připojením klíšťat. Obojky jsou obvykle účinné po dobu několika týdnů a mohou být vhodné pro psy a kočky, které mají alergické reakce na jiné formy léčby.


Zdroj: freepik.com

Pravidelné kontroly


Pravidelné kontroly srsti psů a koček jsou důležitou součástí prevence proti klíšťatům. Majitelé by měli své zvíře pravidelně prohlížet, zejména po procházkách v přírodě. Pokud najdou klíště, měli by ho co nejdříve odstranit.

Úprava zahrady


Pravidelná údržba zahrady může také snížit riziko přenosu klíšťat na psy a kočky. Odstraňování vysoké trávy, listí a větví, stejně jako použití repelentů nebo insekticidů ve vybraných oblastech, může omezit přítomnost klíšťat v okolí domu.

Prevence proti klíšťatům je nezbytnou součástí péče o domácí mazlíčky. Kombinace správných antiparazitárních léčiv, repelentů a pravidelných kontrol může chránit psy a kočky před nežádoucími následky napadení klíštětem. V případě jakýchkoliv alergických reakcí či problémů je důležitá konzultace s veterinářem, který vám poradí nejlepší možnosti ochrany pro vaše zvíře.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Doporučujeme

Publikovat článek