Home » Hobby a zahrada

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

17.04.2024
Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná na údržbu? Existuje několik způsobů, jak udělat z velké zahrady příjemné místo k relaxaci a zábavě, aniž byste trávili veškerý svůj volný čas péčí o ni. Zde je několik tipů.
Ilustrační snímek | Zdroj: unsplash.com

Rozdělte zahradu na funkční zóny


Rozdělení velké zahrady na různé funkční zóny vám umožní lépe organizovat prostor a minimalizovat potřebu údržby. Můžete zahrnout zóny pro odpočinek a relaxaci, zóny pro pěstování rostlin, zóny pro děti nebo domácí mazlíčky, a dokonce i zóny pro kompostování nebo skladiště nářadí.

Instalujte automatický zavlažovací systém


Automatický zavlažovací systém vám ušetří spoustu času a práce, kterou byste jinak museli věnovat ruční zálivce. Tento systém může být nastaven na zavlažování zahrady podle potřeby, což zajišťuje optimální zdraví rostlin a minimalizuje ztráty vody.

Zvažte náhradu trávníku


Trávník může být časově náročný na údržbu, zejména v případě větší plochy. Zvažte alternativy, jako jsou půdopokryvné rostliny, kameny nebo dřevěné palisády, které mohou poskytnout zelený vzhled bez nutnosti pravidelného sečení a hnojení.

Zvolte odolné a nenáročné rostliny


Při plánování zahrady vybírejte rostliny, které jsou nenáročné na údržbu a odolné vůči místním podmínkám. To vám ušetří čas a námahu při péči o zahradu. Zvažte například výběr trvalek a rostlin, které se v dané oblasti přirozeně vyskytují a jsou přizpůsobené klimatickým podmínkám i půdě.


Zdroj: unsplash.com

Zvažte mulčování


Mulčování je skvělý způsob, jak udržet půdu vlhkou, potlačit růst plevelů a snížit potřebu zalévání a plevele. Mulčování také přispívá k udržení půdy bohaté na živiny a zlepšuje estetiku zahrady. Můžete použít organický mulč, jako jsou třeba sláma, piliny nebo kompost, nebo anorganický mulč, jako je třeba štěrk či štěpka.

Zahrňte do zahrady prvky s minimální údržbou


Volte prvky jako jsou skalky, kameny, cesty z dlažby nebo dřevěné palisády, které vyžadují minimální údržbu. Tyto prvky nejenže přidávají strukturu a texturu do zahrady, ale také minimalizují potřebu pravidelné péče.

Vyhněte se nadměrnému designu


Složité zahradní designy mohou být krásné, ale také náročné na údržbu. Zvažte jednodušší designy, které jsou esteticky přitažlivé, ale snadno udržitelné.

S rozumným plánováním a volbou správných prvků můžete udělat z velké zahrady místo, které je nejen krásné, ale také méně náročné na údržbu. Díky strategiím, jako jsou rozdělení zahrady na funkční zóny, volba odolných rostlin a použití automatického zavlažovacího systému, můžete snížit nároky na údržbu a zároveň si užívat krásu a klid svého venkovního prostoru.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek