Home » Hobby a zahrada

Co udělat z cuket? Rychlé a chutné tipy na recepty

03.08.2023
S příchodem srpna se místo "Ahoj" mnozí z nás začnou vítat větou "Chceš cuketu?". Tento druh z čeledi tykvovité je všestrannou zeleninou, které může být občas moc a nestíháme ji zpracovat. Ne všichni ale vědí, že se hodí do nejrůznějších druhů jídel, od hlavních chodů až po dezerty. Pokud se tedy ptáte, co dělat s nadbytkem cukety, máme pro Vás několik velmi rychlých a chutných tipů na recepty, které zvládne každý.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Cuketové placičky


Cuketové placičky jsou oblíbenou volbou pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři. Stačí nastrouhat cuketu, smíchat s vejci, hladkou moukou, přidat libovolné koření a vytvořit z těsta placičky. Opečené na pánvi se stanou křupavou a lahodnou, avšak velmi lehkou pochoutkou. Můžete je podávat s jogurtem nebo s dipem namíchaným podle Vaší chuti.

Cuketová těstovina


Cuketa je skvělou alternativou k těstovinám, pokud se snažíte o snížení příjmu kalorií nebo sacharidů. Nastrouhejte cuketu na tenké nudle a osmažte ji na pánvi s olejem. Přidejte oblíbenou omáčku, trochu masa a máte hotovo. Tato lehká a chutná varianta těstovin je ideální pro letní dny. Cuketu můžete přidat také do klasických těstovin nebo ji orestovanou společně s česnekem a bylinkami rozmixovat a vytvořit pyré, které těstovinový pokrm ochutí.

Plněné cukety


Vyzkoušejte plnit cukety směsí z mletého masa, rýže a bylinek dle chuti. Případně můžete vykouzlit vegetariánskou variantu a náplň připravit z rajčat, papriky a sýra. Naplněné cukety zapečte v troubě.

Cuketové polévky


Cuketa je skvělou přísadou do letních krémových polévek. Stačí ji nakrájet a přidat do základního vývaru spolu s dalšími oblíbenými druhy zeleniny. Pro krémovou konzistenci směs řádně rozmixujte a dochuťte bylinkami, kořením či smetanou dle Vašich preferencí.

Cuketový dezert


Ano, čtete správně! Cuketa se dá využít i do sladkých dezertů, které dokáže neskutečně zvláčnit. Přidat ji můžete například do klasického perníku, bábovky, muffinů, případně zkuste recept na cuketový chléb. Přestože cuketa dodá sladkému pokrmu vláčnost a vlhkost, chuť nijak neovlivní.

Grilovaná cuketa


Jednoduchá, ale vždy chutná volba. Léto je období grilování a aby byla Vaše párty co nejpestřejší, hoďte cuketu na gril. Nařízněte ji na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem, posolte a opečte. Grilovaná cuketa je skvělým příspěvkem ke grilovanému masu nebo jen jako zdravý snack.

Nadbytkem cukety také můžete obohatit quiche, pizzu, karbanátky a mnoho dalšího. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Ať už vaříte pro sebe, rodinu nebo hosty, cuketa Vám nabízí mnoho možností, jak si pochutnat na cenově velmi dostupné plodině.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek