Home » Bydlení

Udržujte ložní prádlo čisté a provoněné: Jak správně prát povlečení?

10.08.2023
Kvalitní spánek je základ úspěchu a správná péče o ložní prádlo nám zajistí nejen čistotu, ale také přidá příjemný pocit svěžesti a vůni, díky které je spánek příjemnější. Zde je několik tipů, jak správně o lůžkoviny pečovat a jak je udržovat provoněné.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Správné praní


Třídení je základ: Pokud budeme mixovat barvy a materiály vyžadující odlišné programy, naděláme více škody, než užitku. Vždy oddělujte bílé, barevné a černé lůžkoviny. Pravidelně čtěte etikety na povlečení a dodržujte pokyny výrobce týkající se teploty praní, která se pohybuje v rozmezí 40 až 60°C, v závislosti na konkrétním materiálu.

Perte naruby: Před praním otočte povlečení naruby, zabráníte tak opotřebení vzoru nebo barvy.

Správné množství pracího prášku: V tomto případě platí, že méně je rozhodně více. Nepoužívejte nadbytečné množství pracího prášku, který by mohl zanechat zbytky na povlečení a snížit jeho měkkost. Používejte kvalitní přípravky na praní.

Voňavý spánek


Esenciální oleje: Přidejte pár kapek esenciálního oleje do vody při žehlení, nebo pokapejte bavlněný hadřík a umístěte ho mezi povlečení do sušičky.

Sáčky s vůní: Metoda našich maminek a babiček. Povlečení skladujte s vonnými sáčky nebo mýdlem na praní prádla, aby si zachovalo svěží vůni.

Sušené květiny: Sušené levandulové květiny nebo jiné aromatické bylinky můžete umístit do skříní s povlečením. Bylinky tak nejenže dodají ložnímu prádlu příjemnou vůni, ale také odpuzují moly.

Žehlení a skladování


Žehlení: Nepodceňujte žehlení a snažte se tento krok rozhodně nevynechávat. Důkladné žehlení povlečení totiž pomůže zlikvidovat bakterie a mikroby a zajistí hladký a čistý vzhled.

Skladujte v suchu a v čistotě: Vyprané povlečení před jeho použitím uskladněte na suchém a chladném místě. Vyvarujte se vlhkosti, která může způsobit vznik plísní a zatuchlý zápach.

Frekvence praní


Čistota, základ zdraví: Mějte na mysli, že povlečení přichází do kontaktu s tělem několik hodin denně, proto by mělo být prané častěji, než si mnozí myslí. Povlečení, stejně jako ručníky, bychom měli měnit alespoň jednou za týden.

Použijte škrob


Babičky věděly, co dělají: Tato zastaralá metoda našich babiček je bohužel často opomenuta. V dnešní době již existuje široké spektrum výborných přípravků, které nám na povlečení a prostěradle vytvoří neviditelnou vrstvu ochraňující vlákna. Naškrobené ložní prádlo je mnohem odolnější proti špíně. Škrobení také podporuje stálost barev, pevnost i pružnost materiálu.

Pravidelná péče o ložní prádlo je důležitá nejen kvůli vzhledu, ale také kvůli zdraví. Správná údržba zahrnuje praní, žehlení a správné skladování. Pokud použijete esenciální oleje nebo vonné sáčky, může udělat z ložnice udělat nejen čisté místo k odpočinku, ale také místo plné neodolatelné svěžesti a vůně.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek