Home » Hobby a zahrada

Na co se dá použít kávová sedlina? Přírodní hnojivo pro zahradu i ochrana proti slimákům

27.07.2023
Kávová sedlina je odpadový produkt, který však může být velmi prospěšný a užitečný pro zahradu či balkonové truhlíky. Tato organická hmota obsahuje živiny a látky, které mohou obohatit půdu a podpořit tak růst rostlin. Pokud jste milovníky kávy a zároveň pěstujete rostliny, je kávová sedlina skvělým způsobem, jak snížit odpad a zároveň zlepšit kvalitu půdy a rostlin bez chemikálií.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Co je kávová sedlina?


Kávová sedlina je zbytkový materiál z procesu přípravy kávy. Tato většinou tmavě hnědá hmota má charakteristickou vůni kávy, která může být odpudivá pro škůdce, ale také obsahuje organické látky a stopové prvky, jako jsou vápník, hořčík, mangan a především draslík.

Proč používat kávovou sedlinu jako hnojivo?



Bohatá na živiny: Jak jsme již zmínili, kávová sedlina je bohatá na živiny, které jsou pro rostliny důležité. Například dusík podporuje růst listů, fosfor podporuje růst kořenů a draslík pomáhá při tvorbě květů a plodů.

Zlepšuje strukturu půdy: Kávová sedlina má jemnou a lehkou strukturu, která pomáhá zlepšit vzdušnost a propustnost půdy. To znamená, že půda hnojená kávovou sedlinou lépe zadržuje vlhkost, což je pro prospívání rostlin velmi důležité.

Odpudivá pro některé škůdce: Tento typ přírodního hnojiva má charakteristickou vůni, která může být odpudivá pro některé škůdce, jako jsou slimáci nebo mravenci. To znamená, že může sloužit i jako přírodní repelent proti škůdcům.

Jak používat kávovou sedlinu jako hnojivo?



Přímé použití: Rozprostřete tenkou vrstvu kávové sedliny přímo na zem kolem rostlin.

Kompostování: Kávovou sedlinu můžete přidat do kompostu, kde se rozloží a přispěje k obohacení kompostu o organickou hmotu.

Nálev pro rostliny: Můžete vytvořit kávový nálev, který je tvořen namočenou kávovou sedlinou a vodou. Tento nálev můžete použít k zalévání rostlin, což jim poskytne rychlejší přísun živin.

Kávová sedlina je skvělým způsobem, jak snížit odpad a zároveň přirozeně obohatit půdu ve Vaší zahradě. Díky obsahu živin a organických látek je skvělým přírodním hnojivem, které může velmi efektivně a téměř zdarma podpořit růst rostlin a zlepšit strukturu půdy.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek