Home » Hobby a zahrada

Co použít proti slimákům? Zaručené tipy, kterými ochráníte své sazenice a zbavíte se slimáků jednou pro vždy

30.05.2023
Se začátkem zahradnické sezóny a s příchodem krásného počasí na naši zahradu přicházejí i další hosté, a to nezvaní slimáci a šneci, kteří jsou pro zahradníky a majitele zahrad častým problémem. Tito malí měkkýši mohou způsobit značné škody na rostlinách i květinách. Pokud se právě s invazí slimáků potýkáte a hledáte efektivní způsoby, které Vám s tímto náročným bojem pomohou, přečtěte si následující tipy a triky.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Fyzické odstranění


První, ne zrovna oblíbenou, ale z racionálního hlediska velmi praktickou metodou je zkrátka fyzické odstranění. Pravidelné sbírání slimáků může být sice časově náročnější, ale také účinným způsobem, jak jejich výskyt v zahradě snížit. Slimáky zkrátka nahromaďte do nádoby a v rámci humánního přístupu je pouze odneste dostatečně daleko.

Ochranné bariéry


Tito nezvaní hosté nemají rádi překážky. Vytvořte kolem rostlin bariéry, které budou bránit slimákům v pronikání k potravě. Můžete použít například hrubou kůru z kmene stromu, vaječné skořápky, popílek nebo jemné piliny, aby slimáci nemohli k rostlinám přistupovat.

Přírodní repelenty


Některé rostliny a byliny mají přirozenou schopnost slimáky odpuzovat. Například levandule, rozmarýn, petržel, máta nebo šalvěj mohou fungovat jako přirozené repelenty, ke kterým se slizský návštěvník nepřiblíží. Vysaďte tyto rostliny na požadovaná místa.

Přírodní nepřátelé


Vytloukat klín klínem je další metoda v boji proti slimákům. Přilákejte přírodní nepřátele slimáků, jako jsou ještěrky, ptáci nebo žáby. Právě pro tyto tvory vytvořte příjemné prostředí například poskytnutím úkrytů nebo vodních prvků.

Použití surovin


Existuje několik surovin, které slimáky odradí. Doporučuje se především umístění kávové sedliny kolem rostlin. Slimáky odpuzuje také citronová šťáva, octová voda nebo cibulová šťáva.

Použití pastí a nástrah


V obchodech jsou k dispozici nejrůznější pasti a nástrahy na slimáky. Tyto produkty obsahují látky, které jsou pro slimáky toxické.

Boj se slimáky v zahradě může být náročný. Důležité je také udržovat zahradu čistou a eliminovat faktory, které slimáky přitahují, jako jsou přebytečné organické materiály a vlhké prostředí. Čím více metod budete aplikovat, tím dříve se Vaše zahrada bude pyšnit rostlinami bez slizu a okousaných listů.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Doporučujeme

Publikovat článek