Home » Stavba

Jak správně umístit dům na pozemek a na co si dát při plánování orientace stavby pozor?

25.07.2023
Umístění domu na pozemku je rozhodující krok, který zásadně ovlivní mnoho faktorů, včetně světla, teploty v domě, energetické náročnosti a celkového komfortu bydlení. Správně umístěný dům může výrazně zlepšit kvalitu života v domácnosti. Zde je několik tipů, na které je při plánování stavby potřeba brát ohled.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Orientace dle světových stran



Východ: Místnosti orientované na východ navštíví slunce hned ráno, což je ideální zejména pro kuchyně a jídelny, kde si můžete dopřát příjemnou snídani za přítomnosti povzbudivých slunečních paprsků.

Západ: Do místností orientovaných na západ se přímé slunce dostane odpoledne a k večeru. Tato orientace je velmi oblíbená pro obývací pokoje a navazující terasy, kde si můžete krásný západ slunce naplno užít.

Jih: Místnosti orientované na jih jsou velmi kontroverzní. Tato orientace zajistí co nejvíce denního světla, což je vhodné pro obytné místnosti, jako jsou například dětské pokoje. Během teplejších měsíců je třeba brát v potaz vysoké teploty právě v místnostech orientovaných na jih, proto je třeba ujasnit si priority, případně naplánovat kvalitní stínící techniku.

Sever: Místnostem orientovaným na sever se dostává nejméně slunečního světla. Severní umístění je tedy vhodné pro skladové prostory, ale najdou se i tací, kteří si na severní stranu velmi rádi umístí například ložnici, díky čemuž si užijí spánek nerušený slunečními paprsky a celoročně příjemnou teplotu v místnosti.

Myslete na přírodní zdroje


Pokud je to možné, snažte se umístit dům tak, aby využíval co nejvíce přírodních zdrojů, díky kterým se sníží potřeba umělého osvětlení nebo vytápění. Pokud dům umístíte k větrné cloně tvořené například stromy, můžete tak snížit tepelné ztráty.

Bezpečnost a soukromí


Věnujte pozornost okolní zástavbě, případným sousedům a celkové infrastruktuře v místě stavby, abyste pro Váš budoucí domov zajistili dostatek soukromí. Myslete na umístění domu tak, aby byl chráněn před možnými nežádoucími situacemi, jako jsou povodně nebo pády stromů.

Pohodlí a funkčnost


Zamyslete se nad tím, jakým způsobem chcete využívat jednotlivé místnosti v domě a jaké jsou Vaše nároky na pohodlí. Zohledněte související prvky stavby - přístupové cesty, parkování a další praktické aspekty, které usnadní každodenní život.

Informujte se a dodržujte stavební zákony


Při plánování umístění domu se nezapomeňte seznámit s platnými zákonitostmi stavebního řádu a územního plánu ve Vaší lokalitě.

Dbejte na všechny výše zmíněné faktory a rozhodněte se podle svých individuálních potřeb a požadavků. Abyste si užili domov, ve kterém se budete cítit skutečně spokojeni, myslete také do budoucna - na případné možnosti rozšiřování okolní zástavby.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek