Home » Stavba

Venkovní žaluzie nebo rolety? Rozdíl mezi roletou a žaluzií, výhody i nevýhody

10.07.2023
Venkovní stínění je v poslední době v rámci regulace slunečního světla a soukromí v interiéru domu velmi oblíbené a často zcela nahrazuje interiérovou stínící techniku. Jedná se zejména o venkovní rolety a žaluzie - systémy nabízející různé výhody a vlastnosti, které je při výběru vhodného řešení právě pro Vaši domácnost vhodné zvážit.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Konstrukce a ovládání


Venkovní žaluzie jsou vyrobeny z horizontálních lamel, které jsou nastavitelné dle potřeby. Ovládání žaluzií může být manuální nebo prostřednictvím dálkového ovladače či automatizovaného systému. Venkovní rolety jsou také tvořeny z lamel, tyto lamely jsou mezi sebou však dokonale spojené a vytváří tak kompaktní celek. Možnosti ovládání jsou zde totožné a rolety lze také ovládat manuálně pomocí lanka nebo kliky či elektronicky.

Sluneční ochrana a izolace


Obě řešení poskytují velmi účinnou ochranu před slunečním světlem a požadovanou tepelnou izolaci. Venkovní žaluzie nám umožňují regulovat množství světla, které proniká do interiéru a přestože prostor nezatemní zcela dokonale jako rolety, při vhodném nastavení lze zachovat výhled z okna. Venkovní rolety oproti tomu dokáží místnost zcela zatemnit. Poskytují výraznou ochranu před slunečním zářením a teplem, ale jsou také často používány v rámci bezpečnosti. Oba typy stínění lze nastavit například jen do poloviny okna. U rolet je také možné nastavení neúplného dovření, díky čemuž vpustíme do interiéru světlo i čerstvý vzduch.

Design a estetika


Venkovní žaluzie jsou oblíbené pro svůj moderní a elegantní vzhled. Budou tedy nejen praktickou záležitostí, ale také designovým prvkem exteriéru. Jsou k dispozici různé druhy materiálů a barev, které umožňují přizpůsobit žaluzie stylu a designu Vašeho domu. Venkovní rolety jsou k dispozici v hliníkovém i plastovém provedení, ale také v podobě screenových rolet z velmi odolné látky.

Odolnost vůči povětrnostním podmínkám


Obě varianty stínění jsou navrženy s ohledem na odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Jsou vyrobeny z materiálů odolných vůči UV záření, vlhkosti a mechanickému opotřebení. Žaluzie jsou u výrobců rozděleny dokonce do několika typů, jejichž vlastnosti jsou vhodné pro různá umístění. Například lamely ve tvaru písmene T jsou vysoce odolné proti větru.

Cena a instalace


Cena stínící techniky do exteriéru se samozřejmě odvíjí od mnoha faktorů, jako je velikost okna, materiál, design, zvolená úroveň automatizace apod. Obecně však platí, že venkovní rolety jsou oproti žaluziím častěji dražší. Oba tyto systémy mohou být instalovány buď profesionální firmou, případně svépomocí.

Při výběru mezi venkovními žaluziemi a venkovními roletami zvažte účel, estetické požadavky, ochranu před slunečním světlem a teplem, cenu a další faktory, případně se obraťte na odborníka či dodavatele, který Vám s ideálním řešením pro Vaši domácnost pomůže.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek