Home » Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

08.04.2024
Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává domu nejen estetický a moderní vzhled, ale také přináší do okolí příjemnou atmosféru s nádechem přírody. Zde se podíváme na důvody, proč je dřevěný obklad fasády tak oblíbený, a také na to, jaká je údržba tohoto materiálu.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Proč je dřevěný obklad fasády tak populární?



Přírodní krása
Dřevo přináší do architektury přírodní krásu a originální vzhled, který u jiných materiálů často postrádáme.

Moderní design
Dřevěný obklad dodává domu moderní vzhled a pomáhá vytvářet elegantní a atraktivní exteriéry. Toto provedení fasády je také velmi nadčasové a je téměř zaručené, že bude v kurzu řadu let.

Flexibilita designu
Jelikož se jedná o velmi flexibilní materiál, který lze použít v různých stylech a designových konceptech, od tradičních po minimalistické, můžete se pro tuto variantu rozhodnout zcela bez obav, ať už jste majitelem moderní novostavby ve městě nebo zvelebujete starší objekt na samotě.

Ekologická volba
Vzhledem k tomu, že dřevo je obnovitelným zdrojem, je jeho použití, oproti jiným materiálům používaným na realizaci fasády, ekologičtější volbou, která respektuje životní prostředí.


Zdroj: freepik.com

Jaká je údržba dřevěného obkladu fasády?


I když je dřevo atraktivním a přírodním materiálem pro obklad fasády, vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si udrželo svou krásu a kvalitu. Zde jsou některé tipy, jak o tento typ fasády pečovat.

Pravidelná ochrana
Tento bod dělí stavebníky na dva tábory. Někteří netrpělivě čekají, až dřevo získá přírodní patinu a nádech šedi, jiní si naopak přejí udržet jej jako nové. Pokud patříte do druhé skupiny, nevyhnete se pravidelné ochraně v podobě nátěru, který pomáhá chránit povrch před deštěm, UV zářením a jinými povětrnostními vlivy.

Kontrola poškození
Pravidelně kontrolujte dřevěný obklad fasády a případná poškození, jako jsou trhliny, škrábance nebo napadení hmyzem, včas opravte.

Záleží tedy zejména na vašich prioritách. Nebojte se však ohledně zvoleného typu obkladu poradit s oborníkem, jelikož každý druh dřeva má specifické vlastnosti, nároky na údržbu, ale i odlišné cenové relace. Proto konzultaci nepodceňte, ať máte jistotu, že tento krok naplní vaše očekávání estetického i praktického dojmu po mnoho let.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Stavba

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek