Home » Stavba

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

11.03.2024
Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto článku se podíváme na to, jaká by měla být ideální a minimální šířka chodníku kolem domu, ale také na to, co zvážit při jeho realizaci.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Zpevněné plochy kolem domu jsou velkou investicí, kdy při realizaci stačí ubrat pár centimetrů k tomu, abychom si řadu let vyčítali podcenění situace a nedostatečný komfort. Ideální šířka chodníku kolem domu však závisí na různých faktorech a vašich individuálních preferencích. Nicméně, zde jsou některé obecné zásady.

Minimální šířka


Minimální šířka chodníku by měla být alespoň metr. Pokud se jedná pouze o pochozí zpěvněnou plochu, je však stále třeba mít na paměti fakt, že je často potřeba pomáhat při chůzi dítěti, případně starší osobě, a přesně 1m je dostatečný rozměr s mírným prostorem pro rostliny nebo dekorativní prvky, které mohou do chodníku zasahovat.

Ideální šířka


Ideální šířka chodníku by měla být alespoň 1,15 metru. Tato šířka poskytuje dostatek prostoru pro snadnější manipulaci se zahradní technikou, vozíky, kočárky nebo jiným vybavením.

Prostor pro zahradní úpravy


Pokud plánujete kolem chodníku umístit květinové záhony, keře nebo jiné zahradní prvky, mějte na paměti, že ideální šířka chodníku by měla zahrnovat dostatečný prostor pro tyto prvky, aniž by omezila průchodnost.

Bezbariérový přístup


Pokud je to možné, zvažte šířku chodníku tak, aby umožňovala bezbariérový přístup pro osoby se sníženou pohyblivostí, včetně osob na invalidním vozíku.

Další faktory ke zvážení



Materiál chodníku: Zvažte vhodný materiál pro chodník, který bude odolný vůči povětrnostním podmínkám, snadno se čistí a vydrží dlouhodobé používání. Myslete také na bezpečnost a zejména, pokud budou zpěvněné plochy využívat děti a starší osoby, zvolte raději protiskluzové materiály.

Osvětlení: Zabezpečte dostatečné osvětlení kolem chodníku, zejména pokud se nachází ve tmavých oblastech nebo v blízkosti schodů.

Bezpečnostní prvky: Uvažujte o instalaci bezpečnostních prvků, jako jsou zábrany nebo zábradlí, zejména pokud je chodník umístěn v blízkosti vyvýšených ploch nebo terénů.

Drenážní systém: Zajistěte správný drenážní systém, který bude odvádět dešťovou vodu z chodníku a minimalizovat riziko vzniku louží nebo kaluží.

Realizace chodníku kolem domu je důležitým prvkem vaší venkovní úpravy a může výrazně ovlivnit funkčnost, bezpečnost a estetiku vaší nemovitosti. Důkladně zvažte ideální šířku chodníku a další faktory, které přispějí k vytvoření pohodlného a bezpečného prostředí kolem vašeho domu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Vlhkostní poruchy zdiva aneb kdy požádat o odbornou sanaci?

Sanace vlhkého zdiva je proces, který je nutné provést, pokud se v budově vyskytuje nadměrná vlhkost, která může mít negativní dopad na zdraví obyvate ...

Doporučujeme

Publikovat článek