Home » Bydlení

Tipy pro snížení teploty v domácnosti během parných letních dnů

11.07.2023
Celý rok čekáme na teplé hezké léto a nakonec je to vždy stejné - s příchodem opravdu letních teplot často propadáme zoufalství a vyhledáváme místa, kde se ochladit. Přehřáté byty a domy jsou jedním z nejobávanějších dopadů letního počasí a udržování chladu v domácnosti může být, zejména v některých prostorech, skutečně výzvou. Přinášíme Vám několik tipů, které Vám pomohou udržet domov příjemný i během těchto horkých dnů.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Večerní větrání a zavřená okna v průběhu dne


Systematické větrání je nejzásadnějším krokem pro udržení optimální teploty v interiéru. Větrejte ve večerních a brzkých ranních hodinách, kdy jsou venkovní teploty nižší. Otevřete okna i dveře a nebojte se průvanu, který během chvilky vpustí čerstvý vzduch do bytu či domu. Během dne však dbejte na to, aby byla všechna okna zavřená. Při průchodu vchodovými či balkonovými dveřmi během dne zbytečně nevpouštějte teplý vzduch dovnitř a otevírejte pouze na dobu nezbytně nutnou.

Myslete na stínící techniku a zastínění


Pokud jste milovníky světla a výhledů z oken, během vysokých letních teplot budete muset ustoupit, jelikož zastínění oken je také velmi důležité. Závěsy, interiérové stínění i venkovní rolety nebo žaluzie zamezí průniku přímého slunečního světla do místnosti. Nebojte se improvizovat a pokud nejste připraveni a vybaveni kvalitní stínící technikou, k zastínění okenních ploch můžete také použít například ručníky či prostěradla. I tyto provizorní stínidla pomohou snížit teplotu a udržet interiér chladný.

Ventilátory nebo klimatizace


Použití stolních nebo stropních ventilátorů je velmi komfortní a cenově nenáročná vychytávka, která pomůže rozptýlit horký vzduch a vytvoří příjemnou cirkulaci. Jestliže jste majitelem půdního bytu či domu s podkrovím, rozhodně přemýšlejte o investici do klimatizace. Pokud klimatizační zařízení již máte, správně jej nastavte a udržujte. Ujistěte se, že je klimatizace správně dimenzována pro Váš prostor a že je pravidelně servisována.

Regulace osvětlení a omezení tepelných zdrojů


Snažte se omezit používání osvětlení, které je také zdrojem tepla, případně používejte úsporná světla, jako jsou LED žárovky, které nevyzařují tolik tepla jako žárovky klasické. Minimalizujte používání tepelných zdrojů, jako jsou trouby, sporáky, sušičky nebo žehličky, které ke zvýšení pokojové teploty velmi výrazně přispívají.

Zaměřte se na vlhkost


Zvyšte vlhkost v interiéru umístěním mokrého ručníku například k ventilátoru. Naplňte rozprašovač studenou vodou, kterou nastříkáte na závěsy a záclony, případně si osvěžte povlečení před spaním. Díky tomuto tipu se Vám bude lépe dýchat. Také některé pokojové rostliny mají přirozenou schopnost chladit vzduch okolo sebe.

Správná izolace


Prověřte izolovanost Vašeho domu či bytu. Ujistěte se, že má Váš dům kvalitní izolaci, která pomůže udržet chlad v interiéru a zabrání pronikání tepla zvenčí. Zaměřte se také na dostatečnou izolaci oken a dveří. V případě nedostatků použijte izolační pásky nebo těsnící materiály, abyste zabránili úniku chladného vzduchu z vnitřních prostor a pronikání tepla zvenčí.

S těmito tipy a triky udržíte teplotu ve svém domově mnohem snesitelnější a příjemnější. Samozřejmě neopomínejte dostatečný pitný režim a snažte se preferovat lehčí a studenou stravu, díky které ochladíte i Vaše tělo.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek