Home » Bydlení

Jak mít doma stále uklizeno? Tipy a triky pro efektivní a dlouhodobý úklid domácnosti

03.07.2023
Dokonalý úklid domova je pro mnoho lidí nesplnitelnou výzvou. S průběžnou péčí o domácnost a s několika triky můžete snadno dosáhnout čistého a uklizeného prostředí. Zde je pár praktických tipů, které Vám jistě pomohou.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Vytvořte si plán


Před samotným zahájením většího úklidu si vytvořte plán, který pomůže organizovat a rozvrhnout úkoly. Určete si priority, rozdělte si práce do jednotlivých místností. Pokud jste majitelem většího bytu či domu, nebojte se rozvrhnout si rozsáhlejší úklid do více fází.

Sbírejte a třiďte


Než začnete uklízet, sesbírejte nepotřebné věci a roztřiďte je na tři skupiny - ponechat, darovat nebo vyhodit. Už tento krok Vás zbaví nepořádku a zajistí vzdušnost a prostor pro lepší organizaci.

Pravidelnost


Stačí jen pár minut denně a uvidíte, že udržet domácnost uspořádanou a čistou dlouhodobě není nic těžkého. Opět si vytvořte harmonogram, ve kterém si určíte, kdy a jak často budete jednotlivé úkoly provádět. Ujasněte si potřebnou pravidelnost úkonů od čištění kuchyňské linky až po vysávání, vytírání podlah, mytí oken apod. Nic nezanedbáte, pokud si vytvoříte tzv. TO DO list, kde si můžete jednotlivé úkony poznamenávat a odškrtávat.

Nezapomínejte na pomocníky


Vyberte si kvalitní úklidové nástroje, které Vám práci usnadní. Ať už se jedná o nejrůznější parní čističe, stěrky na okna či robotické vysavače, které ocení snad každý.

Pracujte od nejvyšších míst ke spodním


Pokud začnete uklízet od nejvyšších míst (horní regály, vrcholky skříní nebo osvětlení) prach a nečistoty se nebudou sypat na již vyčištěné plochy.

Využijte pomoc rodinných příslušníků


Pokud máte rodinu, zapojte do pravidelného úklidu i ostatní členy domácnosti. Každý člen domácnosti by měl nést svůj díl odpovědnosti za udržování čistoty a pořádku a rozdělení pravidelných činností je velmi efektivní.

Myslete na detaily


Věnujte pozornost i drobným detailům v podobě rohových spár, nečistotám na osvětlení apod. Tyto malé detaily dokáží udělat velký rozdíl v celkovém dojmu.

S těmito tipy a triky Vám úklid půjde rychleji a efektivněji. Po dokončení většího úklidu se motivujte a vždy si udělejte čas na odpočinek a odměňte se za svou práci. Může to být relaxace s knihou, horkou koupelí nebo vychutnáváním oblíbeného jídla.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek