Home » Bydlení

Jaké barvy do interiéru - vliv barevného spektra na naši psychiku a energii

29.06.2023
Barvy mají velmi silný vliv na psychiku, díky čemuž mohou zásadně ovlivnit náladu, energii a celkovou kvalitu našeho života. Při zařizování interiéru je proto dobré vybírat barvy s ohledem na jejich účinky a atmosféru, kterou umí navodit. Zde je pár faktů o vlivu barev na naši psychiku.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Základní dopad na naše žití v domácnosti má teplota použitých barev. Teplejší odstíny (oranžová, červená, žlutá) jsou veselé, hřejivé a místnost oživí. Studenější barvy (modrá, zelená..) jsou jasné, svěží a podporují produktivitu. Specifické vlastnosti mají ale i konkrétní základní barvy..

Modrá


Barva spojovaná s klidem, harmonií a relaxem. Působí osvěžujícím a uklidňujícím dojmem, a proto je oblíbená zejména v ložnicích a koupelnách. Často je používána v pracovnách a kancelářích, jelikož zvyšuje produktivitu a koncentraci.

Zelená


Barva přírody a harmonie. Působí osvěžujícím dojmem a pomáhá snižovat stres a úzkosti. Vyrovnává emoce a uklidňuje duši. Zelenou barvu je dobré zakomponovat do obývacích prostor.

Žlutá


Žlutá barva nás naplní energií, radostí a optimismem. Povzbuzuje a stimuluje kreativitu. Žlutá barva je vhodná do místností, kde chceme být energičtí a aktivní. Díky žluté barvě můžeme rozsvítit tmavší a chladnější místnosti.

Červená


Barva, kterou spojujeme s vášní, energií a vitalitou. Prostoru dodá povzbuzující a stimulující dojem. S červenými odstíny však buďte opatrní, přílišná červená může působit rušivě, proto je vhodné ji použít například ve formě akcentů a doplňků.

Bílá


Bílou spojujeme s čistotou, svěžestí a jednoduchostí. Místnost prosvětlí, působí vzdušně a je často používána v minimalistických interiérech. Bílá barva odráží světlo a prostory opticky zvětšuje. Může však působit sterilně a neútulně, proto je dobré ji kombinovat s dalšími barvami.

Černá


Černá barva je symbolem vzdoru, proto bychom při této volbě měli být opatrní a vybalancovat charakter tohoto odstínu dalšími barvami. V kombinaci s přírodními prvky či relaxační zelenou barvou může i černá působit velmi elegantně a harmonicky.

Každý z nás má individuální vnímání barev a preferuje jiné kombinace. Řiďte se svým osobním vkusem a preferencemi. Myslete však na to, že není nutné, aby zdi Vaší domácnosti zářily barvami. Vliv na atmosféru v konkrétních místnostech můžou mít pouze doplňky v různých barevných odstínech, které můžete obměňovat dle nálady či ročních období.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek