Home » Reality

Na co se ptát při koupi nemovitosti? 9 důležitých otázek, díky kterým nešlápnete vedle

13.06.2023
Pořizování nemovitosti je velkým krokem a životní investicí, připravenost a dostatečná informovanost je proto velmi důležitá. Ať už nemovitost teprve vybíráte nebo již absolvujete její prohlídku, je nezbytné klást správné otázky a zjišťovat co nejvíce odpovědí. Přinášíme Vám seznam klíčových otázek, které je při prohlížení a jednání o nemovitosti dobré zohlednit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Stav nemovitosti


Prověřte a zeptejte se na stav nemovitosti, včetně použitých stavebních materiálů, věku budovy, potřebných oprav a údržby. Předejděte skrytým vadám, informujte se ohledně potenciálních problémů, které by mohly vyžadovat opravy nebo renovace. Nebojte se oslovit odborníka, který Vám se zhodnocením technického stavu pomůže.

Energetická náročnost


Vezměte v úvahu celkovou energetickou efektivitu nemovitosti. Nezapomeňte se informovat o všech detailech v podobě izolace, topení, chlazení a spotřebě energie. Přestože cena nemovitosti může být nízká, energetická náročnost může v dlouhodobém horizontu zásadně ovlivnit Vaše náklady na provoz a naopak.

Historie nemovitosti


Ptejte se na historii nemovitosti, dotazujte se na dřívější obyvatele, ale také na historii nejrůznějších stavebních úprav a změn.

Náklady na provoz


Kromě energetické náročnosti nemovitosti zjistěte také další očekávané náklady na provoz, jako jsou daně, poplatky, pojištění, vodné a stočné, případně další místní poplatky.

Okolí a služby


Nenechte se unést kouzlem samotné nemovitosti a prověřujte i její okolí, včetně dostupnosti veřejné dopravy, obchodů, škol, zdravotnických zařízení a ostatních služeb, které jsou pro Vás a Váš životní styl důležité.

Bezpečnost a ochrana


Nezapomínejte ani na bezpečnost v místě nemovitosti, zjistěte vše o možnostech pojištění v dané zóně. Zajímejte se o bezpečnostní opatření v podobě alarmu, bezpečnostních kamer apod..

Plány v okolí


Prověřte, zda existují plány na rozvoj v okolí - nové stavby, dopravní projekty nebo plánované změny poblíž konkrétní nemovitosti, které by Vaši stavbu do budoucna mohly ovlivnit pozitivně, ale také velmi negativně.

Finanční situace


Dostatečně se informujte o možnostech financování nemovitosti, o rezervačním poplatku a podmínkách smlouvy.

Právní záležitosti


Nezapomeňte zjistit veškeré právní záležitosti spojené s nemovitostí, který by do budoucna mohly přinést komplikace, např. exekuce, soudní spory, zástava, břemena, povinnosti a práva vůči družstvu při pořizování družstevního bytu a další omezení. Ujistěte se, že předchozí majitel nezanechal na nemovitosti například nedoplatky na energiích.

Další otázky


Pokud máte jakékoli individuální požadavky týkající se nemovitosti, neváhejte se na ně zeptat. Nebojte se vypracovat si seznam otázek například v papírové podobě.

Kladením těchto dotazů získáte přehled o nejzásadnějších informacích o nemovitosti a pomůžete si tím v rámci finálního rozhodování o investici.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek