Home » Bydlení

Orosená okna - proč tento problém vzniká a jak se rosení oken zbavit?

09.12.2022
A je to zase tady. Spolu s chladným počasím přichází i ono známé rosení plastových oken. Neznamená to, že jsou okna špatně provedena, rosení je poměrně běžným problémem, s nímž se setkáte také u dřevěných a hliníkových oken. Dá se s ním bojovat.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Proč se na oknech tvoří rosa? Pravděpodobně se na skle objevuje zejména po ránu. Přes noc je totiž venku zima, stavební konstrukce má nízkou teplotu, zatímco v interiéru je vysoká vlhkost. Záleží samozřejmě i na teplotě, kterou uvnitř máte. Třeba u pokoje s teplotou 19 °C a relativní vlhkostí vzduchu 55 % stačí, aby teplota konstrukce klesla pod 9,8 °C a už bojujete s rosou.

Jak bojovat proti rosení oken?


Orosená okna nejsou známkou toho, že okno špatně těsní či nefunguje. Rosu můžete ráno ze skla otřít a dál nic neřešit. Vysoká vlhkost, jejímž je rosení projevem, ovšem není dobrá pro organismus, proto byste měli aplikovat následující zásady.

Naučte se nárazově větrat
V létě větráme pořád, v zimě si dovnitř nechceme pouštět teplo. Správně byste ale měli větrat třikrát denně. Na pět minut otevřete okno dokořán a vypněte topení, ať vám neběží naplno. Toto větrání je ekonomičtější, při neustále otevřené mikroventilaci by docházelo ke zbytečným tepelným únikům, zaplatili byste více za topení.

Odkryjte topení
Nepokládejte si na topení oblečení, nezakrývejte ho závěsy. Dobré není ani jeho překrytí širokým parapetem, protože pak se k oknu nemůže dostat teplý vzduch.

Odsávejte páry
Máte-li ventilátor a digestoř, používejte je. Ano, i v kuchyni a koupelně, kde třeba většina bytů okno nemá. Páry se šíří do ostatních místností.

Problémem je rosení mezi skly


Něco jiného však je, když se vám dostává vlhkost mezi izolační skla. Tam mají být vzácné plyny, které zabezpečují izolaci. Prostor mezi skly je hermeticky uzavřen, a pokud se tam dostanou vodní páry, značí to, že došlo k porušení vzduchotěsnosti. Okna pak nemohou tak dobře izolovat, takže jsou-li v záruce, neváhejte je reklamovat.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Jak na efektivní odstraňování vodního kamene z žehliček a parních generátorů?

Žehličky ani parní generátory rozhodně nejsou zcela bezúdržbová zařízení. Jejich pravidelná údržba je nezbytná pro jejich spolehlivý a dlouhodobý prov ...

Dekorace ze sušených květin: Přírodní krása pro váš domov

Sušené květiny se staly velkým trendem v dekoraci interiéru, a to nejenom kvůli své dlouhé trvanlivosti. Tyto krásné rostliny přinášejí do domácnosti ...

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Doporučujeme

Publikovat článek