Home » Hobby a zahrada

Ideální čas na plánování zahrady je právě teď!

07.02.2024
Zima je klidnou dobou, kdy vám připadá, že zahradě není třeba věnovat příliš pozornosti. Nicméně, právě tato doba je ideálním časem pro plánování a přípravu krásného zeleného ráje a kdo je připraven, není překvapen. S dostatečnou přípravou půjde jarní realizace jako po másle. Zde je několik důvodů, proč právě teď začít s plánováním zahrady.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Prázdné plátno


Zahrada v zimě připomíná prázdné plátno, na kterém můžete začít malovat své zahradní sny. Listí spadlo, květiny zvadly, a stromy ztratily své listy. To vám dává možnost vidět co nejlépe strukturu zahrady a zvážit změny, které chcete provést. Pokud se na stávající zahradě nacházejí vzrostlé stromy, zkontrolujte jejich stav a v případě pochybností se poraďte s odborníkem ohledně ozdravného řezu či rizikového kácení.

Plánování a design


V zimě máte dostatek času na plánování a návrh. Můžete si promyslet, jaký styl zahrady chcete, kde umístit květinové záhony, cesty, posezení nebo vodní prvky. Přemýšlejte o barvách, vůních a výškách rostlin.

Výběr rostlin


Zimní měsíce jsou ideálním časem na prozkoumání a výběr rostlin. Máte čas studovat, jaké rostliny jsou vhodné pro vaši lokalitu, jaké mají nároky na péči a jakého efektu byste chtěli dosáhnout. Můžete prozkoumat různé odrůdy a vybrat ty, které vám nejvíce padnou do oka.


Zdroj: freepik.com

Čas na vylepšení půdy


Zahrada je tak kvalitní jako její půda. A právě zimní měsíce jsou skvělým časem na vylepšení půdy, přidání organické hmoty, kompostu nebo dalších živin. Tím dokonale připravíte zahradu na jarní zasetí a výsadbu.

Celosezónní plán


Plánování zahrady v zimě vám umožní vytvořit plán na celou sezónu. Můžete rozdělit práce na menší úkoly a naplánovat, kdy co udělat. To vám ušetří spoustu práce a stresu během jarního a letního období.

Vzhůru do zahrady! Nečekejte na první jarní den, abyste začali plánovat svůj zelený ráj. S trochou plánování a přípravy může být vaše zahrada krásná a plná života po celý rok.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek