Home » Hobby a zahrada

Péče o psa v zimě: Co dát do psí boudy a kdy už je moc zima?

18.01.2024
Hřejivé oblečky, pozor na popraskané tlapky z posolených silnic a procházky spíše kratší - to snad každý majitel psa ví. Co ale se psem, který je venku? Zima totiž může být pro psy výzvou, zejména právě pro ty, kteří mají své zázemí na zahradě celoročně. Péče o venkovní psy v zimě zahrnuje řadu opatření, aby se zvíře cítilo pohodlně a chráněno před chladem. Zde jsou tipy, jak správně pečovat o psy během mrazivých dnů.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Správné krmivo


Ideálně ještě před zimou je dobré zaměřit se na jídelníček vašeho venkovního chlupáče a klidně ho nechat nějaké to kilo navíc přibrat. I v průběhu zimy je důležité dávat krmivo bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a tuky.

Kontrolujte vodu!


Nezapomeňte pravidelně kontrolovat vodu před zamrznutím.

Teplé místo k pobytu


V zimě je důležité zajistit, aby pes měl k dispozici teplé a suché místo. Bouda by měla být dobře izolovaná proti vlhkosti a větru. Ideální je, když je umístěna ve vyvýšené poloze, aby se pes vyhnul mrazivým povrchům. Dobrým úmyslem často bývá obdarování psa pelíškem, dekou a polštářky, avšak tomuto se vyhněte. Textilie do sebe natahují vlhkost a jsou brzy cítit, vhodnější je dřevitá vlna nebo sláma.

Pravidelný pohyb a venkovní aktivity


Zima neznamená, že by psi měli zanedbávat svůj pohyb. Pravidelné venčení a hry jsou stále důležité pro fyzickou a duševní pohodu psa. Vyhněte se však příliš dlouhým pobytům venku, zvláště, pokud je velmi studeno.


Zdroj: freepik.com

Termoizolační podložka


Pokud psovi do boudy pořídíte termoizolační podložku, rozhodně tím nic nezkazíte. Pozor však dejte na elektrické nahřívací podložky, které mohou psa při rozkousání kabelů poranit. Hřejivá podložka může navíc narušit psovu přirozenou termoregulaci.

Vyhýbání se velkým mrazům


Pokud jsou teploty mimořádně nízké, zvažte možnost vzít psa na noc dovnitř. Psi mají různou toleranci k chladu a je třeba sledovat jejich chování. Pokud je pes neklidný, chladný nebo se třese, může to být signál, že potřebuje víc tepla. Nikdy však psa celoročně žijícího venku neberte do vytopené místnosti. Ideální vnitřní teplota pro umístění venkovního psa je do 15 °C.

Péče o psy v zimě vyžaduje pozornost k individuálním potřebám každého psa. Sledujte jeho chování, ujistěte se, že má vytvořené dostatečné podmínky pro teplé a bezpečné prostředí. Kdykoliv jsou teploty extrémně nízké, je lepší být opatrný a umístit psa dovnitř, kde bude v teple a bezpečí.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek