Home » Bydlení

Čím topit v krbu? Není dřevo jako dřevo

09.01.2024
Krby jsou nejen účinným způsobem vytápění, ale také přidávají do domova útulnou atmosféru. Když přichází na výběr paliva pro krb, existuje několik možností, každá s vlastními výhodami a nevýhodami. Každý typ dřeva má své charakteristické vlastnosti. A co takové dřevěné brikety?
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Vybrat správné palivo pro váš krb závisí na vašich preferencích, potřebách a rozpočtu. Bez ohledu na volbu si vždy ověřte doporučení ohledně používání krbu přímo od výrobce. Výběr správného dřeva má zásadní vliv na efektivitu, čistotu a atmosféru vytvářenou krbem. Každý typ dřeva má své specifické vlastnosti, které mohou ovlivnit zážitek z topení. Zde jsou některé klíčové informace o tom, jaké dřevo je pro topení v krbu nejvhodnější.

Vlhkost hraje zásadní roli


Jedním z klíčových faktorů při výběru dřeva pro krb je vlhkost. Vlhkost dřeva má významný vliv na výhřevnost a čistotu spalování. Vlhké dřevo hoří méně efektivně, produkuje více dýmu a dehtu, a může vést k většímu množství zplodin a zanášení komínu. Ideální vlhkost pro topení v krbu je do 20 %. Ptáte se, jak změřit vlhkost dřeva? Obecně platí, že by naštípaná polena měla vysychat cca 2 roky na suchém místě.

Tvrdé dřevo vs. měkké


Tvrdé dřevo je obvykle preferovanou volbou pro krb, protože poskytuje dlouhotrvající a intenzivní teplo. Mezi nejlepší tvrdé dřeviny pro krb patří:

Buk a jasan: Rychle vysychají, lehce se zapalují a poskytují živý oheň se silně zářivými plameny a dlouhotrvajícími uhlíky.

Dub: Hoří pomalu, vytváří poklidné plameny a krásné rozžhavené uhlíky.

Habr a ovocné stromy: Poskytují pěkné plameny a krásné rozžhavené uhlíky.


Zdroj: freepik.com

Měkké dřeviny mají tendenci hořet rychleji a poskytovat méně intenzivní teplo, ale samozřejmě mohou být stále velmi užitečné. Jsou však vhodná spíše pro tzv. rozhoření. Mezi měkké dřeviny patří:

Bříza, lípa, kaštan: Tyto měkké dřeviny vytvářejí pěkné, ale méně intenzivní plameny s málo jiskřícími uhlíky.

Topol, vrba, akát: Hoří rychle, ale mohou produkovat příliš mnoho popílku.

Vždy se však vyvarujte chemicky ošetřovanému dřevu. Ať už se jedná o dřevo impregnované nebo lakované, vždy může produkovat toxické exhaláty a výpary.

A co brikety?


Topení briketami je v porovnání se dřevem velmi výhodné z několika prostých důvodů. Brikety mají větší výhřevnost a k dosažení potřebné teploty jich tak co do objemu spálíte mnohem méně. Další, velmi významnou výhodou je fakt, že brikety jsou dodávány suché a můžete s nimi vytápět okamžitě.

Vždy se řiďte návodem na montáž krbu a doporučeným palivem. Ujistěte se, že máte dostatek místa pro skladování dřeva, aby mohlo řádně vyschnout. Správným výběrem dřeva můžete zvýšit účinnost vašeho krbu a vytvořit příjemné a útulné prostředí ve vašem domě.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek