Home » Bydlení

Kondenzace vlhkosti v domácnosti: Příčiny a prevence

12.01.2024
Plísně, vlhkost a kondenzace můžou být pěkně nepříjemnými problémy v našich domovech. Od orosených oken až po nepříjemný zápach a plísně na stěnách i nábytku - toto vše může kondenzace vlhkosti v interiéru způsobovat. Dnes však zjistíme, co kondenzace vlhkosti znamená a jak ji lze efektivně předcházet.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Co je to kondenzace vlhkosti?


Proces, který je zapříčiněn vyšší teplotou vzduchu obklopujícího předmět o nižší teplotě - vzduch se ochlazuje natolik, že se z formy páry proměňuje na kapalinu. Tento jev se nejčastěji projevuje tím, že se na studených oknech objevuje rosa nebo se na stěnách tvoří kapičky vody.

Příčiny problému


Špatná ventilace: Nedostatečná cirkulace vzduchu může vést k akumulaci vlhkosti, což může zapříčinit právě kondenzaci. Špatná cirkulace je většinou způsobena nedostatečným systémem větrání nebo zablokovanými ventilátory.

Nízká teplota povrchů: Studené povrchy mohou, zejména v zimě, způsobit kondenzaci. To se často stává u oken, stěn a stropů, které nemají dostatečnou izolaci.

Přebytek vlhkosti ve vzduchu: Některé činnosti, jako vaření, sprchování nebo sušení prádla uvnitř, mohou zvyšovat vlhkost vzduchu.

Chladné počasí: V zimním období, kdy je venku chladno, jsou povrchy uvnitř domu, zejména u oken, náchylnější na kondenzaci.

Jak tomu předejít?


Dobrá ventilace: Ujistěte se, že váš dům má dostatečnou ventilaci. Pravidelně větrejte, a to i v zimě. Například instalace řízeného systému větrání s rekuperací tepla je v tomto případě velkým pomocníkem.

Izolace: Zlepšení izolace oken, stěn a stropů může pomoci udržet povrchy v teple a snížit pravděpodobnost kondenzace.

Ovládání vlhkosti: Investujte do odvlhčovače vzduchu, zejména v oblastech, které mají tendenci být vlhké, jako jsou sklepy nebo koupelny. Měřte úroveň vlhkosti a ujistěte se, že zůstává v optimálním rozmezí (ideálně mezi 30-50%).

Používání větráků a digestoře: Používejte větráky při vaření nebo sprchování. To pomáhá odvádět vlhký vzduch ven.

Optimální teplota: Přestože výdaje za energie jsou v dnešní době markantní a mnozí z nás se snaží na vytápění šetřit, následky chladných domů a bytů mohou stát mnohem více peněz. Udržujte proto v místnostech, kde je vysoká pravděpodobnost kondenzace, optimální teplotu.

Venkovní sušení či sušička: Sušení prádla nám v tomto směru může pěkně přitížit, pokud je to tedy možné, sušte prádlo venku. Pokud musíte sušit uvnitř, ujistěte se, že místnost je dobře větraná, případně zainvestujte do sušičky prádla.

Prevence je klíčovým prvkem v boji proti kondenzaci vlhkosti. S důkladnou prevencí a vhodnými úpravami můžete udržet svůj domov suchý, teplý a bez plísní.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek